Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Austria, hotărâtă să amâne aderarea României la Schengen în Consiliul JAI de pe 8 decembrie. Avansează un nou calendar, pentru anul viitor

Liderii grupului Partidului Popular European s-au reunit între 7 și 9 decembrie la Viena, într-o sesiune dedicată migrației. Reuniunea este prezidată de liderul PPE, Manfred Weber.

Cancelarul Austriei Karl Nehammer reiterează opoziția în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria, dar nu și pentru Croația. La conferința de presă ulterioară întrunirii Popularilor Europeni, oficialul austriac a explicat că se opune extinderii, deoarece migrația ilegală este o problemă care trebuie rezolvată. În privința României și Bulgariei, oficialul a spus că dorește un calendar nou pentru cele două state, pentru primăvara viitoare.

"Sunt mai multe chestiuni politice pe care trebuie să le discutăm. Migrația este principala problemă și lucrăm din greu pentru a ne proteja granițele externe. Nu cred că am fost înțeleși corespunzător la Bruxelles (noi, austriecii – n.red.) și Austria s-a confruntat cu peste 100.000 de imigranți, dintre care 75.000 nu au fost luați în evidență. Ne confruntăm cu oameni care ne trec granițele, nimeni nu știe dacă sunt înarmați, dacă sunt traficanți de droguri sau de persoane. Așa că, aceasta este o provocare la adresa securității noastre. De aceea, Austria se poziționează astfel în ceea ce privește spațiul Schengen", a declarat Karl Nehammer, cancelarul Austriei.

Oficialul a întărit că spațiul Schengen nu funcționează așa cum ar trebui, explicând că se desfășoară controale între granițele multor state membre. El a mai spus că în privința aderării României și Bulgariei preferă un calendar nou, în primăvara anului 2023.

Potrivit oficialului austriac, Ministerul de Interne de la Viena a avansat un calendar nou în privința aderării României și Bulgariei, pentru anul următor.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Întrunirea PPE se desfășoară cu o zi înainte de votul din Consiliul Justiție și Afaceri Interne, unde se decide dacă România, Bulgaria și Croația vor adera la spațiul Schengen. Până în acest moment, Austria este singurul stat al blocului comunitar care se opune aderării României. La reuniune participă și cancelarul Austriei, Karl Nehammer.

Printre oficialii români prezenți la reuniunea popularilor europeni se numără eurodeputații Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan

"Un început bun al întrunirii EPP de la Viena, cu discuții despre provocările cu care ne confruntăm în ceea ce privește afacerile externe și criza migrației. Războiul din Rusia a schimbat totul. Trebuie să acționăm, să apărăm interesele oamenilor și să ne protejăm valorile", a scris pe Twitter liderul Popularilor Europeni, Manfred Weber, înaintea întrunirii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE