Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România cere vot pentru Schengen. Cum văd analiștii consultați de Euronews acest demers

Politicienii de la București ar fi putut să facă mai mult din punct de vedere diplomatic pentru aderarea României la spațiul Schengen. Este opinia analiștilor consultați de Euronews. Ei sunt de părere că oficialii de la București trebuie să-și susțină ferm, și în perioada următoare, punctul de vedere în favoarea aderării.

Crstian Pîrvulescu, politolog: „Trebuie să înțelegem motivele Austriei. Migrația este de fapt o altă formă de a vorbi despre alegeri, care vor avea loc la începutul anului viitor și în care partidul de guvernământ vrea să câștige cât mai bine, să obțină un rezultat cât mai bun de la alegători care sunt sensibili la subiectul migrației.”

Sergiu Mișcoiu, politolog: „Cred că am fi putut face mai mult în zona aceasta a pedagogiei diplomatice internaționale și aici mă refer și la oficialii români de rang înalt și la parlamentarii români. Avem un eșalon al cooperării, interparlamentare între parlamentul român și parlamentul Austriei, cel al Olandei și Suediei unde lucrurile nu au funcționat foarte bine. Avem oficiali ministeriali care ar fi trebuit să fie prezenți în cancelariile care s-au exprimat în legătură cu aderarea României și Bulgariei într-o manieră negativă.”

Cătălin Dumitru, consultant politic: „În spațiul public au fost două teorii destul de clare. Una este legată de interesul strict electoral al celor doi, trei lideri din Austria care susțin acest veto și în același timp s-au facut speculații legate de atitudinea neeuropeană și ușor asemănătoare Rusiei în acest caz. Autoritățile române și partidele, astăzi cel puțin, au o atitudine fermă legată de un astfel de abuz, daca el se va întâmpla. Ce e important însă este că în România să rămânem pe această linie fermă, să nu ne certăm între noi pentru că de data asta avem cu totul dreptate.”

România și Bulgaria, la pachet în Schengen

O eventuală rupere de Bulgaria ar dezavantaja România în procesul de aderare la Spațiul Schengen, explică fostul ministru de Enterne Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Ceea ce Bucureștiul a decis, să își promoveze interesle până la captăt, este un gest cât se poate de nromal. Poate la un moment dat o opunere să fie cosmetizată într-un alt tip de atitudine. Să nu realizăm decuplarea Bulgariei de România. În momentul acela am avea probleme să aduecm Frontexul (Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă) pe Dunăre.”

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Vedem că solidaritatea europeană nu prea funcționează. Vedem că lucrurile nu sunt puse în practică și asta este o situație cât se poate de gravă la nivelul Uniunii Europene. Nu este doar o problemă a României, a Bulgariei, e o problemă a Uniunii Europene. Trebuie să spunem că au fost state care ne-au ajutat foarte mult, președinția franceză, președintele Macron. Dar în continuare Austria face jocuri care sunt greu de explicat.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE