Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cristian Diaconescu, despre extinderea Schengen: Există riscul unui blocaj procedural în JAI

Există „riscul unui blocaj procedural” în Consiliul JAI, unde România va cere un vot, joi, pentru aderarea la Schengen, a declarat, la Euronews România, Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și al Justiției.

„Am condus ședințe ale Consiliului JAI și vreau să vă spun că acolo nu se votează ca în parlament, ci, pur și simplu, are loc o discuție consensuală, iar dacă există puncte de vedere diferite, nu se ia decizia până când acele puncte de vedere nu se armonizează cu abordările tuturor statelor membre”, a explicat Cristian Diaconescu.

„Deci pot exista eludări tehnice”, în așa fel încât statele care vor să adere la Schengen „să fie ori blocate, ori amânate în demersurile lor”, a precizat fostul ministru.

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că România va merge „până la capăt” cu demersurile de aderare la spaţiul Schengen şi va cere un vot în acest sens în Consiliul JAI din 8 decembrie, subliniind că „starea de incertitudine nu mai poate continua”.

„Un lucru este cert, suntem hotărâţi să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv prin a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele, foarte solide, care ne susţin solicitările, şi ne vom baza pe ele şi în discuţiile de mâine ale miniştrilor de interne de la Consiliul JAI, atunci când vom cere să se formuleze, prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare, o decizie pentru România. Avem argumente obiective, la faţa locului, privind pregătirea României în domeniile cu relevanţă, pentru aderarea la Schengen, iar hotărârea noastră de a contribui la securitatea europeană este fermă. Am dovedit aceste calităţi de-a lungul anilor şi mai ales în contextul crizei din Ucraina. Mâine la Consiliul JAI vom merge la vot. Integrarea în spaţiul Schengen este obiectivul nostru naţional”, a declarat Ciucă, miercuri, la Palatul Victoria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE