Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: „Nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment”

Președintele României, Klaus Iohannis, aflat la summitul UE-Balcanii de Vest, a declarat că joi aderarea României la Spațiul Schengen se va afla pe masa Consiliului JAI și că acest subiect încă se negociază.

„Încă se discută, se negociază. Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI de miniștrii de Interne și de Justiție. Acolo, sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci este nevoie încă de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii și noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde o dorim noi. Nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment”, a mai spus Iohannis.

El a fost întrebat şi dacă România ar putea fi decuplată de Bulgaria în acest dosar.

„În condițiile în care deciziile referitoare la România și Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultatele nu pot fi tocmai identice, dar nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decizie care este convenabilă pentru ambele părți. O decuplare (n.r. de Bulgaria) este o chestiune care s-a mai discutat și speranța mea este să avem o decizie pozitivă și să nu fie nevoie să discutăm în continuare aceste chestiuni”, a conchis șeful statului.

Comisia Europeană vrea România în Schengen

România și Bulgaria sunt pregătite să adere la Schengen. Este mesajul transmis de doi comisari europeni, care spun că speră că o decizie pozitivă în acest sens va fi luată la Consiliul de Justiție și Afaceri Interne, care va avea loc joi la Bruxelles.

Declarația vine în contextul în care premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte a declarat că se opune intrării Bulgariei în zona de liberă circulație pentru că „un grănicer bulgar poate fi mituit cu 50 de euro”.

Atât România, cât și Bulgaria au dovedit că îndeplinesc toate cerințele să adere la Spațiul Schengen, susține comisarul european pentru Afaceri Interne. Ba chiar, recentele inspecții ale unor delegații de experți au concluzionat că cele două țări au înregistrat progrese, a declarat ea.

Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne: „Consiliul de joi va avea la dispoziție toate rapoartele care arată foarte clar că atât România, Bulgaria și Croația îndepliesc în întregime toate cerințele pentru a fi membrii deplini ai Schengen, iar acesta mă aștept să fie și rezultatul votului de joi.”

Controlul frontierelor ar spori

La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas a ținut să sublinieze că este un mit faptul că extinderea Schengen ar duce la un control mai mic al frontierelor externe ale Uniunii Europene.

Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene: „Cei care se îndoiesc de evaluarea Comisiei (Europene), privind pregătirea Croației, Bulgariei și României pentru Schengen ar trebui să știe că extinderea Spațiului Schengen va duce de fapt la un control sporit și mai bun, nu mai puțin. Cred că este o parte a dezbaterii care trebuie evidențiată pe măsură ce ne apropiem de vremea deciziei majore.”

Țările de Jos s-au opus în trecut aderării României, Bulgariei și Croației la zona de liberă circulație, însă acum spun nu doar Bulgariei.

Și Austria și-a exprimat rezerve privind extinderea Schengen. Însă până la Consiliul unde se ia decizia finală, Margaritis Schinas va merge în Țările de Jos unde va discuta situația. Iar la Tirana are loc un summit informal UE-Balcanii de Vest, unde subiectul Schengen pare că nu va fi ocolit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE