Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis, la summitul la care se afla și cancelarul Austriei: România nu este o sursă relevantă de fluxuri de migranţi în interiorul UE

Publicat de: Dan Stancu

România nu se află pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest, a declarat preșesintele Iohannis, marți, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest de la Tirana, unde se afla și cancelarul austriac, Karl Nehammer.

„Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, deși România nu se află pe ruta de migrație a Balcanilor de Vest și nu este o sursă relevantă de fluxuri de migranţi în interiorul Uniunii Europene, țara noastră este pregătită să sprijine în continuare eforturile UE în acest sens. Totodată, Președintele României a reiterat necesitatea unor eforturi susținute ale partenerilor din Balcanii de Vest în vederea limitării migrației ilegale și a încurajat alinierea la politica UE în materie de vize”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat marți că Austria nu își dă acordul cu privire la extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria. Afirmația a fost făcută de oficialul austriac, la o zi după ce ministrul de Interne, Lucian Bode s-a întâlnit la Viena cu omologul, ca să-l convingă că prin țara noastră nu există un coridor de migrație.

Austria este singura țară care mai blochează în acest moment accesul României la Schengen, după ce Olanda și Suedia și-au schimbat poziția.

„Cred că astăzi (marți, n.r.) ministrul de Interne a exprimat poziţia clară în acest sens, în momentul de faţă Austria nu îşi dă acordul cu privire la extinderea spaţiului Schengen pentru Bulgaria şi România, este vorba de faptul că este nevoie de mai mult timp, la noi numărul de emigranți neînregistrați este mult prea mare, avem în momentul de faţă 75.000 de astfel de emigranți ilegali în Austria, aceasta înseamnă că aceştia au avut posibilitatea de a trece graniță externă a UE ajungând astfel în Austria, un stat intern al UE. Aceste probleme de siguranţă trebuie mai întâi clarificate”, a declarat cancelarul Austriei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE