Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serviciile de informații americane: Vladimir Putin, contestat de un membru din cercul său de apropiați

Un membru din cercul intim de putere al lui Vladimir Putin și-a exprimat în ultimele săptămâni dezacordul, în mod fățiș în fața președintelui rus, cu privire la modul în care este gestionat războiul din Ucraina, potrivit informațiilor obținute de serviciile de informații americane și citate de „The Washington Post”. Identitatea persoanei nu a putut fi confirmată, deși numele său a fost inclus în rapoartele de intelligence de peste Ocean.

Acest eveniment marchează cel mai clar indiciu al tulburărilor care au loc în această perioadă la vârful conducerii politice a Federației Ruse. Informația a fost considerată atât de importantă încât a fost inclusă în briefing-ul zilnic al președintelui Joe Biden.

Diviziuni în primul eșalon al puterii

Numărul celor pe care Putin îi consideră drept apropiați sau de încredere este mic și este compus în principal din foștii săi colegi din KBG și din rândul celor pe care i-a întâlnit pe când era adjunctul primarului din Sankt Petersburg, în anii ‘90.

Mobilizarea decretată de Putin a generat tulburări interne și a determinat sute de mii de bărbați ruși să fugă din țară. Pe măsură ce războiul intră în cea de-a opta lună, iar victoria Rusiei nu se întrevede la orizont, popularitatea lui Putin este în scădere.

Dotați cu armament din Statele Unite și Europa, ucrainenii au lansat o contraofensivă puternică la începutul toamnei, eliberând mii de kilometri pătrați din mâinile armatei ruse. Pierderile suferite în Ucraina l-au determinat pe Putin să organizeze un referendum, nerecunoscut de comunitatea internațională, în urma căruia a anexat cele patru regiuni din sud-estul Ucrainei – Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk. Putin a amenințat, de asemenea, că va lua măsuri extreme pentru a proteja teritoriul Rusiei, lăsând de înțeles că ar putea folosi inclusiv armele nucleare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE