Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii fug din țară de teama recrutării. Sute de mii au trecut granița de la începerea războiului

Sute de mii de ruși au fugit din țară de când a început războiul din Ucraina. De teama chemării la arme, mulți bărbați ruși au trecut granița, mulți către state din fosta Uniune Sovietică. Unii au reușit să ajungă și mai departe, în Europa occidentală, alții încă încearcă să facă acest lucru.

Lev Kamișev se uită la fotografii, în apartamentul pe care îl ocupă temporar în Istanbul după ce a fugit din Rusia. La 37 de ani, el s-a hotărât să plece la numai o zi după apelul de mobilizare al președintelui Vladimir Putin.

Lev Kamișev, fugit din Rusia pentru a nu fi mobilizat: Mi-a fost frică, am fost distrus, am lăsat în urmă tot ce aveam, mă simt gol pe dinăuntru.

Acest drum este parte a călătoriei sale de 26 de zile până la Istanbul. Întâi a traversat Kazahstanul pe jos pentru că îi era prea frică să înfrunte autoritățile ruse pe aeroport.

Lev Kamișev: Am vrut doar să-mi salvez viața. Sigur că nu cred că e corect, dar cred că guvernul meu nu mi-a dat de ales.

Autoritățile din Istanbul estimează că aproximativ zece mii de oameni din Rusia au ajuns în oraș de la anunțul de mobilizare. Iar în regiunea turcească Antalya, un oficial local a declarat că 1.800 de ruși au ajuns acolo doar în primele zile. La zborurile spre Turcia nu mai erau bilete de la anunțul privind recrutarea. Este, însă, imposibil de știut exact câți ruși vin în Turcia pentru a evita mobilizarea.

Unele guverne ale Uniunii Europene spun că astfel de oameni nu ar fi bineveniți în țările lor. Ministrul de externe al Lituaniei afirmă că țara sa nu va acorda azil acelora pe care i-a numit ”oameni care pur și simplu fug de responsabilitate”. El a scris pe Twitter că aceștia ar trebui să lupte împotriva lui Putin în Rusia.

Agenția ONU pentru refugiați a declarat pentru Euronews că persoanele care solicită azil ar trebui să fie sprijinite „oriunde și oricine ar fi”.

Lev Kamișev: Dacă rămâi și lupți, poți fi și mobilizat. Poți fi ucis într-o secție de poliție.

Lev Kamișev speră să obțină azil în Germania. Guvernul german nu a răspuns solicitării Euronews de a comenta dacă va acorda azil bărbaților care fug de serviciul militar din Rusia.

„Euronews a vorbit cu un alt rus care a fugit în Turcia săptămâna trecută. El a spus că a fost împotriva războiului și a plecat de teama că va fi forțat să lupte. Mai târziu, el a declarat pentru Euronews că îi este frică dacă interviul va fi difuzat, chiar și cu identitate ascunsă. În ceea ce-l privește pe Lev, el spune că vrea să se întoarcă în Rusia după război”, a transmis Kristina Jovanovski, jurnalist Euronews.

Lev Kamișev: Vrem să fim acei oameni, la sfârșitul războiului, care nu au tras. Ne vom întoarce. Vom reconstrui o nouă Rusie. Vom ajuta la reconstruirea Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE