Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Angela Merkel, premiată de ONU pentru decizia de a primi refugiați și solicitanți de azil în Germania

Fostul cancelar german Angela Merkel, cea care a condus Executivul de la Berlin din 2005 până în 2021 a obţinut marţi premiul Nansen al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), pentru decizia de a primi refugiați și solicitanţi de azil în Germania.

Angela Merkel a fost felicitată și lăudată pentru "fibra morală și marele său curaj politic" în sprijinirea refugiaților, în cadrul ceremoniei de decernare a Premiului Nansen.

În timpul mandatului său, Germania a primit peste 1,2 milioane de refugiați și solicitanți de azil, mai ales în perioada de vârf a crizei migranților din 2015-2016, alimentate în special de războiul din Siria.

La acea vreme, Angela Merkel, care a condus Germania timp de 16 ani, a considerat că situaţia ''este un test pentru valorile noastre europene cum rar a mai fost'', ea evocând ''un imperativ umanitar''.

Filippo Grandi: «A arătat ce se poate realiza când politicienii urmează calea corectă»

Şeful UNHCR, Filippo Grandi, a salutat hotărârea fostei lidere germane de a proteja solicitanţii de azil şi de a apăra drepturile omului şi principiile umanitare.

''Ajutând peste un milion de refugiaţi să supravieţuiască, Angela Merkel a dat dovadă de un mare curaj moral şi politic. A fost un real leadership făcând apel la compasiunea noastră a tuturor, rămânând fermă în faţa celor care predicau teama şi discriminarea. Ea a arătat ce se poate realiza atunci când politicienii urmează calea corectă și lucrează pentru a găsi soluții la provocări, în loc să transfere pur și simplu responsabilitatea către alții'', a declarat Filippo Grandi într-un comunicat.

Atribuit în fiecare an, premiul Nansen a fost creat în 1954 în onoarea primului Înalt Comisar al ONU pentru Refugiaţi, exploratorul arctic norvegian Fridtjof Nansen (1861-1930), pentru a recompensa realizările excepţionale în domeniul umanitar.

Angela Merkel va primi premiul, ce include 150.000 de dolari, în cadrul unei ceremonii la Geneva, pe 10 octombrie. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Mihaela Toth, editor online: Irina Giurgiu)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE