Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin împlinește 70 de ani. Un nou portret al președintelui rus a fost expus

Aflat în plin război cu Ucraina, Președintele Rusiei, Vladimir Putin împlinește astăzi 70 de ani. Însă în loc de cadouri, primește vești despre înfrângeri și retrageri de pe linia frontului.

Născut la Leningrad, acum Sankt-Petersburg, în octombrie 1952, Putin a obținut o diplomă în economie la Institutul Andropov al KGB-ului în 1985, an în care a primit o misiune la biroul KGB din Republica Democrată Germană și a lucrat la Dresda până în 1990.

Putin s-a întors în Uniunea Sovietică în ianuarie 1990, iar în iulie 1998 a fost numit director al Serviciului Federal de Securitate, fostul KGB, și a lucrat, simultan, ca secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Al patrulea mandat de președinte

Vladimir Putin a venit la putere pentru prima dată ca prim-ministru în august 1999 și a fost ales președinte în anul următor, fiind desemnat de Boris Elțîn. În 2008, după două mandate prezidențiale, Putin i-a predat rolul lui Dmitri Medvedev și a făcut, formal, un pas în spate, pentru a deveni din nou prim-ministru. El s-a întors la Kremlin în 2012 și deja este acum la al patrulea mandat de președinte.

În 2014, Rusia a ocupat Crimeea, anexând teritoriul de la Ucraina, iar în luna februarie a acestui an a declanșat ceea ce el numește o „operațiune militară specială”. În realitate, o invazie armată a țării vecine, Ucraina.

Tabloul „Putin cu un cățeluș”

În ciuda opoziției cu care se confruntă la nivel mondial, liderul de la Kremlin are și o mulțime de admiratori în țară. Printre ei, un pictor, care i-a făcut un portret în stilul pop-art pe care l-a expus chiar în ajunul aniversării.

Tabloul numit „Putin cu un cățeluș” îl înfățișează pe liderul rus cu un pui din rasa Alabai. Este o replică a unui portret pictat de artistul din Sankt Petersburg acum zece ani, dar este de două ori mai mare, având o dimensiune de doi pe doi metri.

Alexei Sergienko, pictor: „Anul acesta am crezut că amploarea președintelui nostru, personalitatea lui a crescut atât de mult încât a devenit, sunt sigur, omul despre care se vorbește cel mai mult în lume acum. Pe măsură ce crește, tot așa și imaginea lui crește odată cu el. Deci, în felul acesta vorbesc despre amploarea lui. Unii îl laudă, alții îl critică, dar dată fiind amploarea personalității lui este clar că nu a mai apărut o asemenea personalitate în lume de foarte mult timp. Vladimir Vladimirovici Putin a intrat în istorie.”

Nu doar pictorul este un admirator al liderului de la Kremlin.

Andrei Belorukov, vizitator al expoziției: „Știți, când ne uităm la portret, îl vedem pe președinte. Dar, de fapt, președintele este un om. Artistul a încercat să-l suprindă ca om.”

Alexei Sergienko are peste douăzeci de lucrări care îl înfățișează pe Putin, pe care le-a reunit într-o colecție denumită „Președintele - un om bun la inimă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE