Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serghei Surovikin, supranumit "Generalul Armaghedon", ar fi fost, în secret, membru VIP al grupului Wagner

La nici cinci zile după revolta grupului Wagner, The Moscow Times a anunțat că Serghei Surovikin, supranumit "Generalul Armaghedon", ar fi fost arestat. Informația a fost preluată presa din toată lumea, iar ulterior, unele surse din Rusia au dat detalii și au precizat că Surovikin ar fi fost reținut pentru a fi audiat, pentru că știa de planurile lui Evgheni Prigojin și nu i-a comunicat nimic lui Vladimir Putin.

Între timp, publicația CNN a consultat niște documente din care reiese că Serghei Surovikin era, de fapt, membru VIP al grupării Wagner, condusă de Prigojin. Dovezile au fost obținute de Centrul de Investigații Rusesc, cu sediul la Londra, care este finanțat de Mihail Hodorkovski, un cunoscut oponent al lui Vladimir Putin. Surovikin ar avea chiar și un număr personal de înregistrare în gruparea paramilitară Wagner, cu toate că el era considerat unul dintre cei mai de încredere oameni ai lui Putin.

Serghei Surovikin ar fi membru VIP al grupării Wagner

Inițial, la momentul apariției veștii că Surovikin ar fi fost arestat, motivul invocat era tocmai acesta. În plus, potrivit sursei citate, pe lângă "Generalul Armaghedon", ar mai exista cel puțin 30 de alți oficiali de rang înalt din armata rusă și din serviciile de informații ruse care ar fi membri Wagner.

În acest sens, CNN a făcut și o solicitare către grupul Wagner, însă nu a existat un răspuns, cel puțin până acum. Nu se știe ce presupune exact acest statut de VIP în grupul Wagner sau dacă ar exista și beneficii financiare.

Relația lui Surovikin cu Prigojin era cunoscută, mai ales după ce amândoi au lucrat împreună în timpul intervențiilor rușilor în Siria, când Putin sprijinea guvernul Bashar Al Assad. De altfel, Prigojin a vorbit la superlativ, în trecut, despre Surovikin, pe care l-a descris drept "o figură de legendă".

Însă după acea rebeliune pornită pe 23 iunie și încheiată a doua zi, Surovikin a făcut o declarație în care s-a poziționat împotriva mișcării puse la cale de Prigojin. Acea seară de 24 iunie a fost ultima dată când Surovikin a fost văzut, cel puțin public. Două surse apropiate Ministerului Apărării din Rusia au confirmat, pentru Moscow Times, că Surovikin a fost reținut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE