Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serghei Lavrov, în Turcia: negocierile privind deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina s-au încheiat fără o decizie concretă

Negocierile dintre miniștrii de externe ai Rusiei și Turciei, privind deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina s-au încheiat fără o decizie concretă. Părțile au anunțat că vor continua discuțiile și sunt dispuse să susțină eforturile ONU privind deblocarea porturilor ucrainene.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a aruncat vina pe Kiev și a respins acuzațiile că Rusia s-ar face vinovată pentru situația creată. El a repetat că Moscova este dispusă să asigure securitatea navelor de mărfuri, cu condiția ca Ucraina să demineze apele de coastă.

„Flota noastră militară din Marea Neagră anunță coridoare umanitare de la apele teritoriale ale Ucrainei, până la strâmtoarea Bosfor. Acestea pot fi folosite de toate navele care vor să iasă din Ucraina și să se îndrepte spre porturile unde sunt înregistrate sau de export”, spune Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Pe de altă parte, Kievul acuză Rusia că fură cerealele din porturile și orașele ocupate. În prezent, în Ucraina sunt blocate peste 20 milioane de tone de cereale.

Tot astăzi, Ucraina a făcut publice datele privind exporturile de produse agricole din luna mai. Potrivit Ministerului Agriculturii, s-a reușit creșterea livrărilor pe piețele externe cu 80%, față de luna aprilie. Chiar și așa, volumele sunt mult sub nivelul exporturilor din 2021. De exemplu, livrările de porumb și floarea soarelui au constituit doar 40% din cantitățile exportate pe parcursul lunii mai 2021.

Cea mai mare parte din produsele agricole exportate au fost transportate prin porturile de la Dunăre și pe calea ferată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE