Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serghei Lavrov în Turcia: negocieri pentru deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se află astăzi în Turcia, unde va purta discuții pe tema exportului de cereale din Ucraina. Peste 20 de milioane de tone de grâne sunt blocate pe nave, sau în silozuri la malul Mării Negre. Kievul acuză Moscova că îl împiedică să își vândă produsele, în vreme ce Kremlinul spune că ucrainenii sunt cei care ar trebui să demineze porturile.

Ankara este implicată în eforturile ONU de a ajunge la un acord pentru transportul de cereale ucrainene. Însă Serghei Lavrov și omologul său turc, Mevlüt Çavuşoğlu vor discuta mai ales despre planurile Turciei de a lansa o nouă ofensivă în nordul Siriei împotriva miliției kurede de acolo.

„Nu poate fi vorba de un parteneriat strategic sau de o alianță strategică, așa cum e considerată, mai ales în Occident. Vorbim mai degrabă de un parteneriat regional, foarte strâns, pentru că cele două țări au nevoie una de cealaltă în mai multe situații, printre care cele privind în special Orientul Mijlociu și Siria”, spune Emre Ersen, profesor de Științe Politice la Universitatea din Marmara.

Rusia, un aliat al regimului de la Damasc, speră ca turcii să nu intervină în zonă

„Turcia are cu adevărat nevoie de acordul Rusiei pentru a-și desfășura operațiunea în Siria și cred că vor încerca să obțină acele concesii de la partea rusească”, spune Merve Tahiroglu, coordonator de program Project Middle East Democracy.

Înainte de război, Ucraina exporta aproape în totalitate cerealele prin Marea Neagră. Porturile sunt blocate, iar căile alternative de transport sunt scumpe. După invazia Rusiei în Ucraina, Turcia și-a menținut legăturile cu ambele părți și chiar a mediat convorbiri de pace. Iar acum caută modalități de reluare a exportului de grâu și ulei ucrainean prin Marea Neagră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE