Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serbia a bătut din nou palma cu Moscova pentru a primi gaz rusesc la preţ redus

Belgradul a semnat cu Moscova o prelungire cu trei ani a acordului său de aprovizionare cu gaz rusesc la preţ redus. Anunțul a fost făcut duminică de preşedintele sârb, Aleksandar Vucici, care a afirmat, după o discuție la telefon cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că este „de departe cel mai bun acord din Europa”.

Serbia, ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, a rămas apropiată de Kremlin de la invazia rusă din Ucraina. Deşi a condamnat la ONU agresiunea rusă, Serbia a refuzat să se alăture sancţiunilor europene împotriva Moscovei, care continuă să îi furnizeze gaz la preţ preferenţial, relevă AFP, preluată de Agerpres.

Prin acest nou acord, se reafirmă dependenţa aproape totală a Serbiei faţă de Rusia, mai ales că Moscova deţine o parte majoritară în compania naţională sârbă de petrol şi gaz.

Prețul va fi discutat cu Gazprom

Deocamdată, detaliile acestui nou acord, în special cele legate de prețul și volumul de gaz furnizat, nu au fost comunicate, fiind așteptată întâi o întâlnire cu șefii Gazprom, după cum a precizat preşedintele sârb.

„Vom avea o iarnă mai sigură în materie de aprovizionare cu gaz”, a declarat el într-o conferinţă de presă televizată. În prezent, factura este „aproape de trei ori mai mică decât oriunde în Europa, iar în această iarnă va fi de 10-12 ori mai mică”, a declarat Vucici.

Serbia primeşte pentru moment 6 milioane de metri cub pe zi de la gigantul rus Gazprom la un preţ de 251 de euro pe mia de metri cubi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE