Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Wagner spune că peste 20.000 de membri ai trupelor sale au murit în bătălia pentru cucerirea Bahmutului

Șeful grupului militar rus Wagner spune că forța sa a pierdut peste 20.000 de luptători în bătălia prelungită pentru Bahmut, iar aproximativ 20% din cei 50.000 de condamnați ruși pe care i-a recrutat pentru a lupta în cele 15 luni de război au murit în orașul din estul Ucrainei.

”Obiectivul Rusiei s-a întors împotriva sa”

Cifra este în contrast puternic cu afirmațiile larg contestate ale Moscovei, care susține că a pierdut puțin peste 6.000 de soldați în război, și este mai mare decât estimarea oficială a pierderilor sovietice în războiul din Afganistan, de 15.000 de soldați între 1979-89. Ucraina nu a spus câți dintre soldații săi au murit de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022.

Analiștii consideră că numai lupta de nouă luni pentru Bahmut a costat viețile a zeci de mii de soldați, printre care se numără și condamnați care ar fi primit puțină pregătire înainte de a fi trimiși pe front.

Obiectivul de invazie al Rusiei de a "demilitariza" Ucraina s-a întors împotriva sa, deoarece armata Kievului a devenit mai puternică datorită furnizării de arme și antrenamentelor de către aliații săi occidentali, a declarat șeful Wagner, Evgheni Prigojin, într-un interviu publicat marți târziu cu Konstantin Dolgov, un strateg politic pro-Kremlin.

Prigojin a mai spus că forțele Kremlinului au ucis civili în timpul războiului, lucru pe care Moscova l-a negat în mod repetat și vehement.

Luptele continuă în Bahmut

Prigojin, un om de afaceri bogat cu legături de lungă durată cu președintele rus Vladimir Putin, este cunoscut pentru afirmațiile sale, care deseori s-au dovedit a fi neverificabile.

La începutul acestei luni, purtătorii săi de cuvânt au publicat o înregistrare video în care acesta striga, înjura și arăta cu degetul spre aproximativ 30 de cadavre în uniformă care zăceau pe jos, spunând că erau luptători grupul rus, care au murit într-o singură zi. El a afirmat că Ministerul rus al Apărării i-a lipsit pe oamenii săi de muniție și a amenințat că va renunța la lupta pentru Bahmut.

Statul Major ucrainean a declarat miercuri că "lupte grele" continuă în interiorul Bahmutului, la câteva zile după ce Rusia a declarat că a capturat complet orașul devastat.

Bahmut se află în provincia Donețk, una dintre cele patru provincii pe care Rusia le-a anexat ilegal toamna trecută și pe care le controlează doar parțial.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE