Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful OMS: Găsirea originilor COVID-19 este o obligație morală

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Descoperirea originilor bolii COVID-19 este o obligație morală, iar toate ipotezele trebuie luate în calcul, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform agenției Reuters.

Potrivit Wall Street Journal, FBI a anunțat că pandemia COVID-19 a fost generată, cel mai probabil, de o scurgere neintenționată dintr-un laborator din China, ceea ce exercită mai multe presiuni asupra Organizației Mondiale a Sănătății pentru a identifica originile bolii. În schimb, autoritățile de la Beijing au negat informațiile incluse în raportul ce ar urma să fie făcut public după ce Camera Reprezentanților va vota declasificarea acestuia.

”Înțelegerea originilor COVID-19 și explorarea tuturor ipotezelor rămâne o necesitate imperioasă din punct de vedere științific, o obligație morală față de miloanele de oameni care au murit și al celor care trăiesc cu COVID-ul lung", a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus sâmbătă pe Twitter.

Șeful OMS a scris în contextul în care se împlinesc trei ani de la momentul în care instituția pe care o conduce a folosit termenul de „pandemie” pentru a descrie răspândirea bolii infecțioase COVID-19 la nivel mondial.

Într-o scrisoare deschisă făcută publică în acest week-end, activiști, politicieni și academicieni au precizat că, în acest moment, OMS ar trebuie să ia măsuri pentru a preveni repetarea distribuirii inegale a vaccinului COVID-19, ceea ce a provocat cel puțin 1,3 milioane de decese care ar fi putut fi prevenite.

În 2021, o echipă condusă de OMS a făcut verificări timp de mai multe săptămâni în orașul Wuhan din China și în apropierea acestuia, unde au fost raportate primele cazuri de COVID-19 la om. Membrii delegației au precizat într-un raport comun că virusul a fost transmis, cel mai probabil, de la lilieci la om prin intermediul unui alt animal, însă sunt necesare cercetări suplimentare. China a declarat că nu mai este nevoie de alte vizite.

De atunci, OMS a înființat un grup consultativ științific privind agenții patogeni periculoși, dar nu a ajuns încă la nicio concluzie cu privire la modul în care a început pandemia, invocând faptul că lipsesc date esențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE