Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Se amână discuțiile pe energie. Vicepreședinte ANRE: Nu am fost implicați în schema OUG 118, iar în cazul OUG 27 am avut un rol limitat

Întâlnirea pe tema facturilor la energie a fost reprogramată pentru săptămâna viitoare. Planul de măsuri pentru iarna care vine ar fi trebuit să fie discutat în această după-amiază, însă se mai așteaptă o analiză privind decontarea facturilor. Deocamdată, la rectificarea bugetară, ministerul Energiei primește mult mai puțin decât ar avea nevoie pentru a deconta furnizorilor diferența dintre prețul real și cel pe care îl plătesc consumatorii finali.

Avem, în prezent, la energie electrică un preţ plafonat la 80 de bani pe kWh, potrivit schemei care funcționează din aprilie pentru toți consumatorii. La începutul săptămânii viitoare, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei trebuie să prezinte o analiză a felului în care a funcționat piața energiei după plafonare. În funcție de ea se va decide cum va fi sprijinită populația de acum înainte.

Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE, a vorbit la Euronews România despre acest subiect. Acesta a precizat că instituția va furniza Executivului informații relevante despre piețe de energie, astfel încât guvernanții să poată lua decizii optime.

Zoltan Nagy: „Nouă ni s-a solicitat în cursul ședinței de ieri să prezentăm câteva date și informații relevante despre piețele de energie și gaze naturale, evoluția prețurilor, evoluția tranzacțiilor în această perioadă și bănuiesc că în momentul în care le vom prezenta aceste date, ceea ce probabil se va întâmpla mâine, membri Guvernului, decidenții, vor face o analiză și coroborând cu alte informații, vor putea lua o decizie cu continuarea într-o formă modificată sau în aceeași formă a măsurilor de plafonare.

Concluziile trebuie să fie trase la nivelul Guvernului, la nivelul Ministerului Energiei eventual. Noi nu am fost implicați nici în elaborarea schemei care s-a dat în baza Ordonanței 118 și inclusiv la Ordonanța 27 am avut un rol limitat în elaborarea ei. Deciziile sunt politice, dar ele vor avea niște date concrete pe care le vom furniza”.

De ce plătim atât de mult pentru energie?

Întrebat de ce anume plătim atât de mult dacă țara noastră este un producătir de energie, Zoltan Nagy a spus că: „Prețurile sunt mari peste tot în Europa. Nu prea există state europene care să nu fie producători de energie, iar unii au o dependență mai mare, alții au o dependență mai mică de import de energie electrică sau de gaze naturale. România și-a asumat în momentul aderării la UE să respecte niște reguli, inclusiv în domeniul energetic. În acest moment piața noastră de energie, dar și cea de gaze, pe lângă faptul că sunt interconectate cu alte state membre și non-membre ale UE, în plus avem și o piață comună. Asta înseamnă că piața din România nu funcționează ca o insulă, funcționează într-o interdependență cu celelalte piețe din jurul nostru, dar nu numai pentru absolut toate mecanismele și mișcările din piețele de energie europene pot să influențeze prețurile din România”.

La ce să ne așteptăm la iarnă?

Zoltan Nagy a vorbit și despre ce ar trebui să ne așteptăm în perioada următoare din punctul de vedere al prețurilor.

Zoltan Nagy: „Pentru consumatorii care vor beneficia de măsurile de plafonare prin OUG 27, prețul energiei și gazelor nu va crește. Dacă va crește factura depinde doar de consumul lor. Din păcate trebuie să constatăm că această schemă de sprijin are cel puțin două probleme. Prima problemă – schema nu ține cont neapărat de veniturile gospodăriilor. Sunt convins că sunt foarte multe gospodării cu un consum de sub 300 kw pe lună care beneficiază de plafonare dar care nu neaparat au nevoie de un sprijin financiar. În același timp, sunt multe gospodării care consumă peste 300 kw și nu beneficiază de schema de plafonare, dar ar avea nevoie de un sprijin financari, de exemplu cei care se încălzesc cu energie electrică.

A doua problemă a schemei este că ea nu stimulează nici concurența în piață pentru că prețurile sunt unice și nu stimulează nici economisirea pentru că prețurile sunt relativ mici. În această perioadă de criză cred că una dintre cele mai importante preocupări ale tuturor ar trebui să fie responsabilitatea, conservarea energiei

Cea mai corectă abordare, și majoritatea statelor europene așa fac, acordă sprijin financiar gospodăriilor expuse, cei care au dificultăți, consumatori vulnerabile”.

Care sunt riscurile

În final vicepreședinte ANRE a vorbit și despre potențialele riscuri.

Zoltan Nagy: „Riscul există pentru că suntem în mijlocul unei crize energetice. Nu știm cum va evolua piața și care va fi următoarea mișcare a Rusiei, dacă vor mai tăia sau limita livrările de gaze spre Europa sau nu, iar toate acestea sunt legate. În privința plăților, Autoritatea de Reglementare a fost implicată în verificarea sumelor care trebuie decontate furnizorilor de energie și gaze pentru partea de plafonare. Decontările au fost făcute de Ministerul Energiei, iar noi făceam verificările. Acum noi am închis verificările pentru OUG 118, iar pentru OUG 27 sunt deschise machetele. Cu surprindere constatăm că pe OUG 118 pentru cele 5 luni noiembrie-martie am primit solicitări de validare de sume de 2,3 miliarde de lei, deocamdată de aprilie, ca număr, am primit foarte puține solicitari, iar ca sumă trece puțin de 100 de milioane de lei, în condițiile în care noi estimăm că sumele ajung la 1 miliard de le

Vedem că deocamdată furnizorii, cu toate că au probleme financiare, încă nu au cerut verificarea față de ANRE.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE