Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scurgere de informații la Shanghai: datele a un miliard de persoane au fost piratate

Pe rețelele online din China au apărut afirmații potrivit cărora datele personale ale unui miliard de locuitori au fost divulgate, în ceea ce ar fi unul dintre cele mai mari atacuri cibernetice din istoria țării. Autoritățile încearcă să cenzureze căutările cetățenilor care vor să afle mai multe informații despre acest lucru, relatează Euronews.com.

Hackerii susțin că au obținut aproape 24 de terabytes de date dintr-o bază de date a poliției din Shanghai, afirmând că acestea conțin informații despre un miliard de persoane și „câteva miliarde de dosare”. Ei s-au oferit să le vândă pentru aproximativ 200.000 de dolari, în Bitcoin, pe un forum online de hacking.

Datele nu au fost încă verificate în mod independent, iar poliția din Shanghai nu a răspuns solicitărilor de a comenta situația. Experții au declarat că atacul, dacă se confirmă, ar fi cea mai mare din istorie.

Ce date pretind hackerii că dețin?

Săptămâna trecută, pe forumul online de hacking Breach Forums, un cont cu numele de utilizator ChinaDan s-a oferit să vândă datele pentru 10 Bitcoin. În postare, contul spunea că baza de date a Poliției Naționale din Shanghai a fost scursă și că includea mulți terabytes de date despre „miliarde de cetățeni chinezi”.

Datele obținute, potrivit contului, includ nume, adrese, locul nașterii, numărul național de identificare, numărul de telefon mobil și detalii despre infracțiuni.

Pe măsură ce vestea despre hacking s-a răspândit, oamenii au început să posteze pe platformele de socializare chinezești, precum Weibo, dar cenzorii au trecut de atunci la blocarea căutărilor de cuvinte cheie pentru „scurgere de date din Shanghai”.

Nu este primul atac cibernetic

Directorul executiv al bursei de criptomonede Binance, Changpeng Zhao, a avertizat că scurgerea de informații ar putea avea „un impact asupra măsurilor de detectare/prevenire a hackerilor, a numerelor de telefonie mobilă utilizate pentru preluarea conturilor etc.”.

El a declarat că platforma sa a intensificat cerințele de verificare pentru utilizatorii care au fost potențial afectați de hacking.

În 2020, un atac cibernetic major despre care se crede că ar fi fost comis de hackeri ruși a compromis mai multe agenții federale americane, precum Departamentul de Stat, Departamentul pentru Securitate Internă, firme de telecomunicații și contractori din domeniul apărării.

Anul trecut, datele a peste 533 de milioane de utilizatori Facebook au fost publicate pe un forum de piraterie informatică, după ce hackerii au sustras datele din cauza unei vulnerabilități care a fost între timp remediată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE