Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sculpturi controversate, expuse la Brașov. Autorul expoziției: ”Marea obiecție care s-a făcut e că nu sunt frumoase lucrările”

Expoziție controversată la Brașov cu sculpturi de mari dimensiuni. Creațiile artistului Virgilius Moldovan surprind trupuri umane diforme și imperfecte. Accesul vizitatorilor sub 18 ani a fost interzis la prezentarea expoziției în Cluj și Sibiu, dar nu și la Brașov. În Europa, astfel de expoziții sunt bine primite, iar oamenii plătesc sume impresionante pentru a vedea sculpturile.

Creațiile artistului brașovean Virgilius Moldovan surprind nuanţat defectele corpului uman într-o expoziție inedită deschisă luna aceasta la Brașov.

Alexandru Ichim, jurnalist Euronews: ”Sculpturile hiper-realiste, de mari dimensiuni, ale lui Virgilius Moldovan supradimensionează adevăruri neconfortabile despre corpuri umane imperfecte, adesea grotești. Două dintre exponatele de la Brașov au peste doi metri înălțime, iar valoarea unei singure sculpturi se ridică la peste 60.000 de euro.”

Decebal Țăroiu, organizator expoziție: ”Vrea să prezinte niște întrebări pe care noi ne sfiim să le punem. Nu despre lucrările de artă, despre frumos, ci despre corpul nostru. Veșnic încercăm să îl ascundem, când avem un defect.”

Localnicii, indignați la vederea statuilor, pentru că ”nu sunt frumoase”

De mai bine de 40 de ani artistul Virgilius Moldovan trăiește în Austria, dar și-a dorit ca operele sale să ajungă și în orașul natal, nu doar în marile muzee ale lumii. A expus nu doar în Europa ci și în America și Asia.

Operele de artă au iscat controverse printre unii localnici care s-au arătat indignați la vederea statuilor.

Virgilius Moldovan, artist, autorul expoziției: ”Marea obiecție care s-a făcut e că nu sunt frumoase lucrările. Eu am învățat că artistul nu este florăreasă. Dacă lor nu le plac lucrările nu au decât să meargă la florărie, nu la galerie.”

Cristian Macedonschi, reprezentant Asociația Hotelierilor din Brașov: ”Expoziții de genul acesta atrag în străinătate extrem de mulți vizitatori care vin special pentru o astfel de expoziție și plătesc bani grei.”

Expoziția de la Brașov este deschisă publicului larg, indiferent de vârstă, iar accesul este gratuit. Deși la Cluj și Sibiu accesul a fost interzis vizitatorilor sub 11 ani. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE