Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Expoziție inedită: Catalogul expediției „conchistadorului român” Julius Popper poate fi admirat în premieră în România

Publicat de: Euronews

Personalitatea ,,Conchistadorului român", așa cum a fost supranumit exploratorul Julius Popper, este pusă în valoare de o expoziție care prezintă pentru prima dată publicului din România expediția pe care a întreprins-o în Țara de Foc. În goana după aur, Popper își găsește sfârșitul în Buenos Aires, nu înainte de a-și bate propria monedă și de a emite un timbru poștal.

Catalogul Popper este expus la Muzeul de Istorie și Cultură a Evreilor din România, instituție înființată în 1978, la care a lucrat și scriitorul Norman Manea, înainte să emigreze în Statele Unite.

Carmen Hannah Iovițu, director al Muzeului de Istorie și Cultură al Evreilor din România: „Este un muzeu care dorește să descrie viața evreiască așa cum este ea în România, dar și peste tot în lume. Este un document important, pentru că arată personalitatea lui Iulius Popper și importanța descoperirilor sale, cu atât mai mult cu cât în România se știe atât de puțin despre el.”

În lume, mai există doar trei exemplare ale catalogului care documentează expediția lui Julius Popper în Țara de Foc. Două se află în Argentina, iar unul este acum accesibil și publicului din România.

Anca Tudorancea, doctor în istorie, curatoarea expoziției: „Am vrut să aducem mai multe detalii despre adevăratul Popper, pentru că, într-adevăr, este și un personaj literar și un personaj de film și de multe ori personajul este îndepărtat de realitatea istorică. Moartea lui a fost fulgerătoare și controversată. A murit la 35 de ani și se suprapune pe împărțirea terenurilor din Țara de Foc, luptele politice, luptele dintre Chile și Argentina și, nu în ultimul rând, goana după aur.”

Urmele pe care le-a lăsat Julius Popper se văd încă în toponimele Țării de Foc. Există Laguna Filaret, râul Carmen Silva sau Promontoriul Sinaia.

Anca Tudorancea, doctor în istorie, curatoarea expoziției: „Există timbrele Popper și monedele Popper, pe care apare numele lui, emise chiar în Țara de Foc, în zona în care a avut mine de extracție de aur și acest lucru, în 1891, a fost considerat ca o sfidare a autorităților argentiniene și că deja Popper își depășește cu mult atribuțiile și chiar că a înnebunit.”

Catalogul care reconstituie scurta istorie a acestui personaj controversat care l-a inspirat și pe Radu Tudoran să scrie ,,Toate pânzele sus!" a fost transpus și în format digital.

Bogdan Șandric, director adjunct la Institutul Național al Patrimoniului: „Va fi încărcat pe Biblioteca Digitală Europeană. Este o platformă a Comisiei Europene, un catalog partajat, un catalog în care se urcă resurse din toată lumea.”

Catalogul Popper se va afla la Muzeul de Istorie și Cultură a Evreilor din România până pe 17 iunie și la Casa Cesianu Filipescu în perioada 20 iunie – 3 iulie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE