Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbări în Codul Muncii: Părinții care își cresc singuri copilul nu pot fi obligați să lucreze noaptea

Părinții care își cresc singuri copilul nu pot fi obligați să lucreze noaptea - se precizează în legea care completează Codul Muncii și care a fost promulgată, miercuri, de Klaus Iohannis.

Lege promulgată de Iohannis: Părinții care își cresc singuri copilul nu pot fi obligați să lucreze noaptea

Părinții singuri cu program de noapte și care nu au cu cine să-și lase copiii nu pot fi obligați să facă ture de noapte. Până acum, doar anumite categorii de persoane erau exceptate.

„Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează, precum şi persoana singură din familia monoparentală nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte” sunt modificările aduse legii promulgate de președintele Iohannis.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat pe 30 aprilie, în calitate de for decizional, proiectul de lege, care are ca obiect de reglementare modificarea Codului Muncii, în sensul includerii reprezentantului familiei monoparentale în categoriile de persoane care nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte, transmite Agerpres.

Ce drepturi mai au femeile gravide în România

Femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii mai mici de cinci ani au prioritate la: casele de marcat, casieriile și ghişeele, „din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea”, potrivit unui proiect de lege adoptat în toamnă de Plenul Camerei Deputaţilor.

„Femeile gravide, precum şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la cinci ani au prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat din cadrul entităţilor publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunţate.

Se acordă prioritate la casieriile/ghişeele/casele de marcat ale instituţiilor publice, precum şi la serviciile oferite de acestea, femeilor gravide, precum şi persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care în instituţiile publice există casierii/ghişee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”, prevede proiectul.

Totodată, ar trebui să existe afişe care să prevadă acordarea priorității categoriilor de persoane mai sus menționate, asta dacă nu există casierii, ghişee sau case de marcat speciale pentru ele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE