Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii pot angaja menajere, fără contract de muncă, cu ajutorul unei aplicații. Contribuţiile vor fi incluse la pensie

Noutate pe piaţa muncii: Românii vor putea angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice, cu ajutorul unei platforme electronice, anunță Ministerul Muncii. Prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au şi angajaţii. Chiar și elevii cu vârsta de peste 16 ani se vor putea angaja.

Platforma electronică destinată beneficiarilor şi prestatorilor de activităţi casnice, care introduce un concept nou pe piaţa muncii poate fi accesată pe adresa tichete.anofm.ro.

Cum funcționează platforma

Românii interesați să găsească personal care să-i ajute la treburile casnice pot posta în secţiunea "Marketplace" serviciile pentru care caută angajați, iar lucrătorii își pot afișa, la rândul lor, serviciile pe care le pot oferi.

Ce servicii casnice pot fi găsite pe platformă:

- aranjarea şi servirea mesei;

- curăţarea/întreţinerea piscinei;

- curăţenia/igienizarea locuinţei;

- călcatul rufelor;

- debarasarea şi spălarea vaselor;

- hrănirea/îngrijirea animalelor de companie,

- plimbarea animalelor de companie;

- prepararea hranei;

- plantarea pomilor/arbuştilor;

- plantarea răsadurilor;

- realizarea cumpărăturilor pe bază de listă;

- recoltarea fructelor şi legumelor;

- spălarea covoarelor;

- spălarea geamurilor şi a tâmplăriei;

- spălarea rufelor;

- spălarea şi curăţarea autovehiculelor;

- strângerea resturilor vegetale din natură.

Cum se realizează plata

Angajatorul va achiziționa tichete cu care pot fi remunerate persoanele care desfăşoară activităţi ocazionale în gospodărie. Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale şi de sănătate.

Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuţiile lor fiind valorificate şi la pensie.

Platforma accesibilă pe tichete.anofm.ro poate fi utilizată de lucrători (prestatori), de beneficiari casnici şi de către angajatori şi reprezintă o formă de suport pentru persoanele subocupate care nu sunt asigurate în sistemul de asigurări sociale de stat.

Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă şi furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie şi sănătate, cu condiţia preschimbării a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice, respectiv 1.275 de lei/lună.

Ce valoare au tichetele

Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuţiile necesare prestatorului pentru a beneficia de asigurarea de pensie şi sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părţi.

Totuși, între angajat și angajator se va încheia o convenţie, în vederea prestării activităţilor, deşi nu este obligatorie forma scrisă a acesteia. Vor fi prevăzute:

  • activităţile şi numărul de ore sau volumul de muncă;
  • faptul că plata prestatorului casnic se face cu tichete de activităţi casnice;
  • volumul de muncă zilnic, care nu poate să depăşească 12 ore pentru un adult şi 6 ore pentru prestatorii cu vârste cuprinse între 16-18 ani.

Și minorii vor putea avea acces la platformă și vor putea munci

Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani şi care doreşte să aibă sau să-şi suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activităţi casnice necalificate, fie că este şomer, pensionar, elev, student sau angajat.

Angajatorii care se înscriu în platformă pot achiziţiona şi distribui propriilor angajaţi tichete pentru activităţi, transformându-i pe aceştia în beneficiari ai unor servicii oferite de prestatorii casnici. Tichetele de activităţi casnice pot fi acordate sub formă de primă sau bonus, cu precizarea numelui, prenumelui şi codului numeric personal ale angajatului care poate utiliza tichetul de activităţi casnice, aceste date fiind înscrise pe tichet.

La achiziţionarea a cel puţin 600 de tichete într-un an, angajatorii şi beneficiarii pot primi, cu titlu gratuit, în anul următor, 75 de tichete.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE