Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scandal de proporții în Japonia. Un producător de camioane al grupului Toyota a falsificat datele despre emisii timp de 20 de ani

Hino Motors, un producător de camioane care face parte din grupul Toyota, a falsificat în mod sistematic date referitoare la emisiile poluante încă din anul 2003, așa cum reiese dintr-o investigație realizată de un grup experți.

Președintele companiei Hino Motors, Satoshi Ogiso, și-a prezentat public scuzele față de clienți și de acționari în cadrul unei conferințe de presă.

”Îmi pare foarte rău. Din păcate, abaterile au fost constatate la o serie de modele”, a afirmat oficialul nipon, conform Associated Press.

Echipele de ingineri responsabile cu dezvoltarea motoarelor știau că nu își pot îndeplini obiectivele și au fost nevoite să falsifice rezultatele, a explicat Ogiso. Acest lucru a dus la comiterea mai multor înșelăciuni, în condițiile în care muncitorii și-au ascuns greșelile. Reprezentanții constructorului nipon spun, însă, că neregulile nu ar avea legătură cu probleme de siguranță.

Producător de camioane Hino a falsificat datele despre emisii timp de 20 de ani. Problemele descoperite de experți

De altfel, oficialii companiei Hino au recunoscut în martie că au falsificat datele cu privire la emisiile poluante și la kilometraj, solicitate de Guvernul nipon. Din acest motiv, a fost constituit un grup independent de experți pentru a investiga neregulile.

În raportul ce însumează 17 pagini, specialiștii au dat vina pe ”cultura conservatoare și închisă” din cadrul companiei care a dus la o lipsă de implicare și de solidaritate în rândul angajaților.

Mai mult, experții au precizat că forul de conducere al companiei a pus pe primul loc obiectivele privind vânzările, sacrificând astfel procedurile operaționale.

Reprezentanții Hino au afirmat că iau în serios rezultatele anchetei și că vor lua măsuri pentru a preveni astfel de nereguli, prin instituirea unui sistem corespunzător de verificare.

Printre neregulile descoperite s-au numărat modificarea testelor de durabilitate privind emisiile pentru o serie de modele și manipularea informațiilor privind eficiența consumului de combustibil în cazul motoarelor de litraj mare.

Hino a demarat o campanie de rechemare a 67.000 de vehicule în Japonia, în legătură cu neregulile semnalate în urma anchetei. Oficialii niponi estimează aproape 300.000 de vehicule ar putea fi afectate.

Reacția Toyota privind scandalul izbucnit la producătorul său de camioane

Directorul executiv al Toyota, Akio Toyoda, a reacționat ca urmare a scandalului.

”Prin greșelile comise la Hino a fost pierdută încrederea clienților și a acționarilor”, a precizat Toyoda.

În privința modelelor vândute în străinătate, Hino a a anunțat că va colabora cu anchetatorii din Statele Unite și din Europa.

Hino produce vehicule vândute sub brandul Toyota, inclusiv modelul Land Cruiser Prado.

Ca urmare a neregulilor, acțiunile companiei Hino au scăzut cu 10% marți la Bursa de la Tokyo. De asemenea, acțiunile Toyota au scăzut cu 2,6%.

Compania Hino este deținută în proporție de 50,1% de Toyota.

În 2018, Suzuki Motor Corp., Mazda Motor Corp. și Yamaha Motor Co au recunoscut că au falsificat date privind emisiile, la scurt timp după ce Nissan și Subaru au admis că au modificat informații despre consumul de combustibil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE