Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE MAE susține că nu a fost confirmată cetățenia română a persoanelor găsite decedate la frontiera dintre Canada și SUA

Şase persoane - printre care un copil - din două familii, una canadiano-română, cealaltă indiană, au fost găsite decedate într-o zonă mlăştinoasă din Quebec, Canada, pe unde încercau să intre ilegal în Statele Unite, a anunţat vineri poliţia canadiană, precizând că un al doilea copil este dat dispărut, informează Reuters şi AFP.

"Se crede că cele şase persoane sunt din două familii, una de origine română şi cealaltă, se crede, de cetăţeni ai Indiei", a declarat Lee-Ann O'Brien, adjuncta şefului poliţiei din Akwesasne Mohawk, într-o conferinţă de presă.

01/04/2023 , 11:53

MAE susține că nu a fost confirmată cetățenia română a persoanelor găsite decedate la frontiera dintre Canada și SUA

Ministerul Afacerilor Externe transmite că, până la acest moment, autorităţile canadiene nu au confirmat cetăţenia celor opt persoane găsite decedate la frontiera dintre Canada şi Statele Unite ale Americii, făcând referire doar la originea română a unora dintre acestea.

Potrivit MAE, Consulatul General al României la Montreal, s-a autosesizat în urma informaţiilor apărute în mass-media referitoare la o familie de cetăţeni români găsiţi decedaţi în comunitatea autohtonă Akwesasne (la frontiera dintre provinciile canadiene Quebec şi Ontario şi statul american New York) şi a întreprins demersuri, pe lângă autorităţile canadiene, pentru a obţine informaţii cu privire la cetăţenia, identitatea şi circumstanţele producerii decesului.

Informaţiilor preliminare obţinute de către reprezentanţii oficiului consular de la autorităţile canadiene arată că opt persoane, printre care şi doi minori, au fost găsite decedate prin înecare.

"Iniţial au fost găsite şase persoane (cinci adulţi şi un minor), iar ulterior, în cadrul procedurilor de căutare şi salvare, au mai fost găsite două persoane (un adult şi un minor). Până la acest moment, autorităţile canadiene nu au confirmat cetăţenia victimelor, făcând referire doar la originea română a unora dintre acestea şi la faptul că cei doi minori aveau cetăţenia canadiană, fiind găsite şi paşapoartele canadiene ale acestora. A fost demarată o anchetă cu privire la acest caz", precizează MAE.

Totodată, Consulatul General al României la Montreal a contactat şi Ministerul de Externe al provinciei Quebec, pentru a obţine informaţii suplimentare referitoare la acest caz. Oficiul consular a primit confirmarea că solicitarea a fost transmisă autorităţilor canadiene competente pentru formularea unui răspuns.

De asemenea, având în vedere că acest caz este gestionat în comun de autorităţile canadiene şi cele americane, demersuri similare celor ale Consulatului General al României la Montreal au fost realizate şi pe lângă autorităţile americane de către Ambasada României la Washington, prin intermediul Biroului Ataşatului pentru Afaceri Interne, dar şi de către reprezentanţii Consulatului General al României la New York.

MAE informează că niciuna dintre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din Canada şi SUA nu au primit solicitări de informaţii sau de asistenţă consulară legate de acest caz.

Potrivit ministerului român de externe, Ambasada României la Washington, Consulatul General al României la New York şi Consulatul General al României la Montreal continuă dialogul cu autorităţile competente ale celor două ţări, fiind pregătite să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor.

Autoritățile suspectează că cele două familii voiau să intre ilegal în SUA

"Poliţia crede că un copil mic al familiei române nu a fost localizat şi vom continua căutările. Se crede că toţi încercau să intre ilegal în SUA din Canada", a adăugat O'Brien.

Cei şase decedaţi sunt cinci adulţi şi un copil sub 3 ani. Ambii copii "erau asociaţi cu familia română" şi aveau paşapoarte canadiene, a precizat O'Brien.

Trupurile au fost găsite joi, în apropierea unei ambarcaţiuni răsturnate care aparţinea unui bărbat din comunitatea autohtonă Akwesasne, dat la rândul lui dispărut.

Poliţia aşteaptă rezultatele autopsiilor şi testelor toxicologice pentru a stabili cauza deceselor.

La ce acord au ajuns SUA cu Canada

Preşedintele american Joe Biden şi premierul canadian Justin Trudeau au convenit săptămâna trecută să-i oprească pe solicitanţii de azil care vin în Canada prin treceri de frontieră neoficiale, o decizie despre care criticii spun că i-ar putea face pe refugiaţi şi migranţi să îşi asume mai multe riscuri la traversarea graniţei.

Poliţia din Akwesasne a spus însă că acordul care a închis o trecere neoficială de frontieră numită Roxham Road, în Quebec, nu ar trebui să fi fost un factor în tragedia celor două familii, dat fiind că acestea încercau să meargă spre SUA, nu să intre în Canada.

"La momentul actual, pot să vă spun că nu are nicio legătură cu acea închidere, pentru că se crede că acei oameni încercau să intre în Statele Unite. Este complet opus", a afirmat O'Brien.

Teritoriul acestei comunităţi autohtone se află aproape de malurile fluviului Sfântul Laurenţiu, în provinciile canadiene Quebec şi Ontario şi statul american New York.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE