Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie vrea să introducă controlul pe baza datelor biometrice pentru cetățenii UE

Publicat de: Mirabela Vasile

Cetăţenii UE care nu sunt irlandezi vor trebui să furnizeze date biometrice pentru a intra în Regatul Unit, inclusiv în Irlanda de Nord, a confirmat ministrul britanic al imigrării, Robert Jenrick.

Mișcarea va fi introdusă în conformitate cu controversata Lege privind naționalitatea și frontierele care urmează să fie pusă în aplicare anul viitor.

Cine va trebui să furnizeze datele biometrice pentru a vizita Regatul Unit?

Călătorii din UE vor trebui să-și furnizeze amprenta digitală și datele biometrice faciale ca parte a procesului de solicitare a unei autorizații electronice de călătorie (ETA) pentru a intra în Regatul Unit.

Cetățenii irlandezi vor fi scutiți de această cerință, deoarece Irlanda are granițe deschise cu Regatul Unit prin aranjamentul Common Travel Area.

Jenrick a confirmat planurile într-un răspuns scris la o întrebare a deputatului Alianței Stephen Farry.

„Schema ETA se va aplica celor care vizitează Regatul Unit sau care tranzitează prin Regatul Unit și care nu au nevoie în prezent de viză pentru sejururi scurte sau nu au niciun alt statut de imigrare înainte de a călători”, a spus el.

Inițial, solicitanții vor trebui să furnizeze doar date biometrice faciale „până în momentul în care există o soluție tehnologică care le va permite să încarce singur amprentele digitale de calitatea necesară”.

Nu există planuri de a solicita solicitanților să viziteze un centru de solicitare a vizelor pentru a-și oferi amprentele digitale, a adăugat el.

Farry a lansat o declarație ca răspuns în care spunea: „De la Brexit, guvernul Regatului Unit a urmărit cu mândrie o agendă nesăbuită, anti-imigrație, iar această cerință ETA este o decizie politică care poate și trebuie rectificată”.

Când va introduce Regatul Unit ETA pentru vizitatori?

Ca parte a unui plan de transformare a Forțelor de Frontieră din Regatul Unit, Ministerul de Interne intenționează să introducă o schemă de „permisiune de călătorie” începând cu 2023. Toți cei care doresc să viziteze Regatul Unit vor avea nevoie de permisiunea înainte de a călători sub forma unui ETA.

Guvernul Regatului Unit va începe să implementeze sistemul ETA din ianuarie 2023 și este de așteptat să fie pe deplin operațional până la sfârșitul lui 2024.

Cum va afecta acest lucru turismul?

Vizitatorii UE care vizitează Republica Irlanda vor putea în continuare să călătorească în țară, așa cum o fac acum, în conformitate cu regulile UE privind libertatea de circulație. Acest lucru nu se va schimba.

Cu toate acestea, dacă vă aflați într-un city break la Dublin și doriți să călătoriți cu o oră și jumătate pe drumul spre Belfast, lucrurile vor deveni puțin mai dificile. În curând, vi se va cere să solicitați o ETA și să furnizați datele dvs. biometrice pentru a trece din Republica Irlanda în Irlanda de Nord în calitate de cetățean al UE care nu este irlandez.

Există îngrijorări că acest lucru va avea un impact negativ asupra turismului din țară. Irlanda de Nord a primit 2,245 milioane de vizitatori de peste mări în 2019. Tourism Ireland estimează că acești turiști au cheltuit 589 de milioane de lire sterline (672 de milioane de euro) pentru a susține aproximativ 71.000 de locuri de muncă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE