Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sanna Marin promite că va sprijini Ucraina cu orice are nevoie timp de ani de zile

Publicat de: Euronews

Premierul finlandez Sanna Marin a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos că în situația în care Rusia ar câștiga războiul din Ucraina, acest lucru ar demonstra în fața lumii întregi că invadarea unei alte țări are ca rezultat obținerea de teritoriu sau resurse naturale.

Oficialul a mai spus că Europa și alte democrații occidentale ar trebui să îi transmită lui Putin următorul mesaj: "vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie - 5 ani, 10 ani, 15 ani, cu orice ar fi nevoie - vom sprijini Ucraina, iar acest lucru nu se va opri", informează AP.

Negocierile vor începe atunci când Ucraina hotărăște

Sanna Marin a adăugat că "este la latitudinea ucrainenilor să decidă atunci când sunt pregătiți să negocieze, când sunt pregătiți să încheie un acord de pace".

Ea a mai precizat că "povestea ar fi putut fi cu totul alta", dacă aliații occidentali ar fi acționat mai ferm, atunci când Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014.

Finlanda, stat membru al Uniunii Europene, cu o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia, vrea să devină membru NATO. Sanna Marin spune că Finlanda a crezut că este mai bine să rămână în afara Alianței din motive de securitate statală, dar ulterior, pentru că a văzut că "Rusia atacă un alt vecin și nu ne mai putem baza pe aceste relații", țara a căutat un parteneriat în altă parte".

Toate cele 30 de state NATO trebuie să aprobe aderarea Finlandei și Suediei la alianța militară, doar Turcia și Ungaria mai trebuie să își dea oficial acordul, însă Turcia cere ca cele două țări nordice să înăsprească măsurile de combatere a terorismului.

Marin spune că a vorbit cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care i-a transmis că "nu există mari probleme cu Finlanda, poate cu Suedia", însă ea a subliniat că Finlanda și Suedia trebuie să adere împreună la NATO, nu separat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE