Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sanitas amenință cu grevă generală dacă salariile nu cresc cu 20%

Guvernanții au termen până pe 1 februarie să rezolve revendicările sindicaliștilor din Sănătate, în caz contrar aceștia amenință că vor declanșa greva generală.

Principala solicitare o reprezintă creșterea salariilor cu 20%. O delegație a reprezentanților Sanitas a discutat cu un secretar de stat din ministerul Finanțelor, iar concluzia a fost ca, în următoarele 10 zile, grupul de lucru constituit special în acest sens, să găsească soluții pentru asistenții medicali.

Protest la Ministerul Finanțelor

Medicii, asistenții și personalul auxiliar membri ai Sanitas au protestat, joi, în fața Ministerului Finanţelor. Ei au mers cu coșuri goale în care au pus covrigi și hârtie igienică și au spus că doar pentru acestea le rămân bani după ce achită taxele și facturile.

Protestatarii au venit și cu pancarte pe care se pot citi mesaje precum: ”Foşti eroi în pandemie, spor mai mic ca-n primărie”, ”Epuizaţi”, ”Nu lăsaţi sănătatea să moară”.

Liderii Federaţiei Sanitas au declarat, miercuri, că apreciază deschiderea la dialog a premierului Marcel Ciolacu în vederea găsirii de soluţii privind salarizarea din sistemul sanitar, dar nu vor renunța până când nu vor obține majorarea de 20%.

Sanitas, întâlnire cu premierul Ciolacu

Preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a precizat că premierul nu le-a avansat sindicaliştilor un calendar al posibilelor majorări de salarii în Sănătate.

"Nu ne-a dat proxima ocazie de creştere salarială, cei 20%, mâine, poimâine sau la sfârşitul lui martie, dar, îl citez pe domnul premier: 'Daţi-mi voie să trag linie o dată pe săptămână cu voi sau o dată pe lună, să văd unde ajungem cu banii pe care îi pot oferi în continuare"', a explicat Bărăscu.

Rafila, după întâlnirea cu Federaţia Sanitas: Este important să fie rezolvate discrepanţele salariale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, după întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas, că este foarte important să se rezolve în perioada următoare discrepanţele salariale între diferitele categorii din sectorul sanitar.

"Discuţiile pe care prim-ministrul, bineînţeles, şi cu participarea mea le-a avut cu reprezentaţii Federaţiei Sanitas au fost centrate pe revendicările de tip salarial care afectează categorii diferite din lucrătorii din sănătate. Ceea ce preocupă, şi cred că lucrul ăsta e foarte important de rezolvat în perioada următoare, este legat de discrepanţele salariale între diferitele categorii şi această aliniere a salariilor cred că este esenţială", a transmis Rafila, după întâlnire.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE