Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicii din ambulatorii amenință cu proteste. Casa de Sănătate ar putea vira mai puțini bani pentru serviciile prestate

Și medicii din ambulatoriile de specialitate din toată țara se pregătesc de proteste, dacă veniturile le vor scădea de la 1 februarie.

Concret, sumele pe care le-ar primi de la Casa Națională de Sănătate ar fi cu o treime mai mici. Iar cei care vor suferi cel mai mult sunt pacienții, pentru vor fi nevoiți să plătească orice consultație la medicul de familie sau la medicul specialist.

Medici specialiști din ambulatoriu sunt, de exemplu, cardiologii, psihiatrii, oncologii, dermatologii. Practic, medicul de familie trimite pacientul la specialist, iar acesta din urmă decide dacă îl poate trata în cabinet sau trebuie să-l trimită la spital.

Pe tot parcursul anului trecut, medicul dermatolog Viorica Gabrian a consultat aproximativ patru mii de pacienți. Dintre aceștia, doar 36 au fost trimiși către spital sau alte specialități.

”Degrevăm spitalul de 90% da, dintre pacienții care ne intră în cabinete. Trebuie foarte bine susținut susținută medicina prespital, care înseamnă cele două segmente de care am spus medicina de familie și medicii specialiști care degrevează masiv, dar masiv, degrevează spitalele, așa încât în spital să ajungă doar cazurile de spital.

Medicii specialiști ar urma să primească de la Casa de Sănătate, potrivit noii propuneri de tarife mai puțini bani pentru serviciile prestate. Practic, valoarea punctului decontat ar scădea de la 4,5 la 3,3 lei, sub prețurile stabilite în urmă cu aproape cinci ani.

Dacă propunerea de scădere a tarifelor va fi adoptată, medicii specialiști amenință că vor lua măsuri drastice.”, a declarat Viorica Gabrian, medic primar dermatolog.

În această situație, cel mai mult vor avea de suferit pacienții. Și medicii de familie sunt nemulțumiți. Consideră inacceptabilă scăderea punctelor pentru asistenţa medicală primară şi de ambulatoriu. Cer revenirea la valorile din prezent, în caz contrar amenință și ei că vor demara acțiuni de protest.

Medicii mai spun că finanțarea din asistența primară și din ambulatoriile de specialitate sunt dublate de creșterea fiscalității, aceștia cotizând din 2024 cu cele mai mari sume din sistemul de sănătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE