Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrele de permanență, fără bani de câteva luni. Medicii spun că nu mai pot acorda consultații în lipsa finanțării

Nu doar medicii de familie din cabinetele individuale au probleme cu finanțarea. Situația e și mai gravă în centrele de permanență, al căror scop este să împiedice aglomerarea spitalelor. Doar că medicii de aici nu au mai primit bani din luna octombrie. Suspendarea activității ar duce la o aglomerare a spitalelor, iar pacienții din mediul rural, în special, au cel mai mult de suferit. Distanța mare de oraș, lipsa unui mijloc de transport ar putea duce la situații dramatice. O ambulanță poate ajunge prea târziu. 

La aproape 50 de kilometri de Iași, în urmă cu 23 de ani de ani s-a deschis primul centru de permanență din județ. De atunci, localnicii au știut că pot apela la medici oricând, indiferent de oră. După programul medicilor de familie de dimineață, între orele 15 și 8 dimineață câte un medic și o asistentă asigură permanența.

Elena Tabără, pacient: ”Noi venim la orice oră. Și, de exemplu, noaptea târziu dacă se întâmpla ceva mai grav, venim și găsim de gardă.”  

Medicii din mediul rural nu au primit niciun ban din luna octombrie

În prezent este o echipă de șapte medici care fac gărzi prin rotație împreună cu asistentele. Viorel Olărașu face permanență împreună cu soția încă de dinainte ca centrul să existe oficial. În ultimele luni a lucrat 123 de ore, pentru care nu a luat niciun ban. 

Viorel Olărașu, medic primar medicină de familie: ”Activitatea în centrul de permanență decurge normal, deși noi din luna octombrie nu mai suntem plătiți pentru serviciile care le facem. Deloc. Dacă în activitatea curentă a cabinetului medical am avut plăți parțiale de 40 la sută în octombrie, de 60 la sută în noiembrie, la centrele de permanență absolut niciun ban.”

Olguța Olărașu, medic primar medicină de familie: ”Nu e ușor sa vii să faci gardă 17 ore sau 24 de ore împreună cu asistentul într-un centru care are nevoie de utilități, care are nevoie de materiale sanitare și să nu fii plătit pentru asta. Eu trebuie să am și o medicație totdeauna completă și cu tot ce îmi trebuiește. Toate astea înseamnă niște costuri.”  

Cei mai afectați sunt pacienții. Soțul Alinei a fost salvat de două ori de medicii de la centru de permanență. Făcuse șoc anafilactic.

Alina Chifan, pacient: ”Părerea mea este că este vital într-o comunitate ca a noastră departe de oraș, departe de un spital. Uneori am evitat și spitalizarea pentru ca a fost de ajutor că am ajuns aici la timp și faptul că am găsit pe cineva tot timpul. Ar fi trebuit să sunăm la salvare, sa așteptăm n ore până ajunge la domiciliu, să așteptăm foarte mult pentru ca distanța este foarte mare. Plus așteptarea la UPU, care este foarte obositoare.” 

În 2023 peste 2000 de oameni au călcat pragul centrului începând cu ora 15. 

Alina Chifan, pacient: ”Poate în oraș nu este valoarea pe care o are aici. Lumea nu conștientizează. Și cei de acolo, de sus, nici atât nu conștientizează, dar noi simțim aici. Știm ce înseamnă. Cred că s-ar aglomera cu mult mai mult Serviciul de Ambulanță, ar exista, probabil, și decese pentru că nu se ajunge la timp.” 

Medicii nu cred că vor mai putea susține financiar funcționarea centrului.

Viorel Olărașu, medic primar medicină de familie: ”Hai să zicem că o lună reziști. Două luni e greu. A treia lună îți pui problema dacă mai faci sau nu mai faci lucrul ăsta.”

Olguța Olărașu, medic primar medicină de familie: ”Noi putem să facem un triaj și să degrevăm spitalele de mare parte din cazurile care li se adresează lor.”

În județul Iași există 24 de centre de permanență. Un medic e plătit cu 40 de lei pe oră, 20 de lei pentru acoperirea cheltuielilor și o asistentă 22 de lei pe oră. Acești bani sunt impozabili.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE