Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România e în plin sezon de infecții respiratorii, care e departe de a se încheia, avertizează medicii

România e asaltată de infecții respiratorii, dar nu mai mult ca iarna trecută, spun specialiștii. Ca de obicei, copiii a căror imunitate e mai scăzută au fost cei mai afectați. La secțiile de primiri urgențe, timpul de așteptare depășește chiar și patru ore.

În cazul gripei, vaccinarea rămâne cea mai bună metodă de prevenție, susțin specialiștii.

România e în plin sezon de infecții respiratorii, care e departe de a se încheia

De la începutul anului și până pe acum, în București, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Marie Curie” s-au prezentat peste 600 de copii cu simptome de infecții respiratorii. La Institutul Mama și Copilul, alte 328 cazuri, iar la Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu”, aproape 200.

dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului de boli infecțioase „Matei Balș”: „În momentul de față suntem în plin sezon de infecții respiratorii și e departe de a se încheia. Ca să aveți o imagine de ansamblu, cam 200 de prezentări în fiecare zi la Matei Balș, vorbim și de copii și de adulți, și de aici cam 20% au nevoie de internare”.

Copiii spun că au dureri în gât sau tuse care persistă de câteva zile.

Reporter: De ce ai venit la spital?

O fetiță: „Pentru că am foarte multe probleme. Durere de ureche, vomit, am vomitat noaptea asta, tușesc, mă ține nasul să nu pot să respir și atâtea probleme am”.

Simptomele care ar trebui să îi determine pe părinți să vină la spital cu cei mici sunt:

  • deshidratarea și febra mare
  • învinețirea feței, a buzelor și a limbii
  • stare generala proastă, adică durerile intense de cap, de mușchi și articulare

dr. Adrian Marinescu, director medical al Institutului de boli infecțioase „Matei Balș”: „Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să se izoleze, să nu meargă în colectivitate, să nu meargă la locul de muncă. După părerea mea, ar trebui să nu ajungem din primul moment la camera de gardă dacă nu e o urgență, ar trebui să luăm legătura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru”.

Infecțiile respiratorii au făcut ravagii în Europa. Cea mai afectată țară este Italia, unde peste un milion de oameni au început noul an cu gripă și viroze respiratorii.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE