Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salvamar, despre turiști: „În zona în care eu profesez, nu ne ascultă nici măcar 1%”. 30 de oameni au murit în larg, vara trecută

Mii de români ajung, în fiecare zi, în stațiunile de la malul Mării. În weekend-urile aglomerate, numărul turiștilor ar putea depăși 150.000. Astfel că și salvamarii sunt la posturi și-i roagă pe oameni să țină cont de câteva reguli, astfel încât vacanța să fie lipsită de probleme.

Odată ce soarele este generos, iar apa tot mai caldă, turiștii iau cu asalt stațiunile de la Marea Neagră. Cu mic, cu mare și-au încărcat în bagaje stricul necesar și au plecat pe litoral. Salvamarii au o misiune dificilă: să-i țină departe de pericole. Iar pentru asta oamenii trebuie să fie foarte atenți la copii și la steagurile arborate.

IVAN VALENTIN, salvamar: „Turiștii nu înțeleg, depășesc geamandura, îi fluierăm, nu ne înțeleg, ne certăm cu ei. Cel puțin în zona în care eu profesez, nu ne ascultă nici măcar 1%. Pentru noi asta e important, să nu se întâmple evenimente neplăcute”.

Ce semnificație au culorile steagurilor arborate de salvamari

IVAN VALENTIN, salvamar: „Steagul galben înseamnă că înotul este recomandat doar celor experimentați, steagul roșu înseamnă că înotul este interzis pentru că sunt valurui foarte mari, vânt foarte puternic”.

Sute de salvamari supraveghează în această vară plajele din stațiunile de pe litoral. Doar în Mamaia, în acest sezon estival, sunt peste 100 de salvamari cu bărci, skijeturi, caiace sau catamarane. Iar cine are probleme, poate apela la echipele de prim ajutor.

Anul trecut, 30 de oameni au murit în mare, pentru că s-au aventurat în larg.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE