Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Caniculă în vestul Europei. Valul de căldură se îndreaptă și spre estul continentului

Valul timpuriu de caniculă care a lovit vestul Europei a provocat incendii în Spania și întreruperi în alimentarea cu electricitate în Franța. În orașe, oamenii s-au adăpostit în parcuri și la piscine, ori s-au răcorit cu apa din fântânile publice.

Meteorologii spun că situația excepțională este cauzată de schimbările climatice. În Franța, canicula a fost înlocuită între timp de furtuni puternice.

14 sate, evacuate din calea incendiului

În Spania, incendiile au afectat mai mult de 20.000 de hectare în nord-vestul țării. Cel mai important focar a obligat autorităţile să evacueze 14 sate în apropiere de graniţa cu Portugalia.

Spania a avut parte în ultimele zile temperaturi extreme, neobişnuite în această perioadă. În Barcelona, ​​plajele orașului au fost pline de turiști și localnici.

O treime din Franța, afectată de temperaturi extreme

Cred că acest val de căldură este foarte alarmant. Putem vedea consecințele schimbărilor climatice. Trebuie să găsim soluții pentru viitor; nu putem continua așa. Vedem temperaturi record cum nu am mai văzut până acum. Cum au fost 37 de grade Celsius la Paris. Este o veste foarte alarmantă”, este de părere o turistă din Franța.

În Franța, aproximativ 18 milioane de oameni au primit avertizări de temperaturi extreme care au afectat aproximativ o treime din țară. Unii parizieni spun însă că nu este chiar atât de rău:

Ei bine, aș prefera să am o zi foarte caldă decât una foarte rece până la urmă. Prefer soarele, în locul ploii și zăpezii. În plus, nu este chiar un val de căldură, tehnic vorbind, așa că nu mă deranjează. Este o ocazie bună să ieși și să te bucuri de ea. Îmi place, ca să spun simplu”, crede un locuitor al Parisului.

Risc de incendii ridicat

Valul de aer cald, care se întinde de la Marea Mediterană până la Marea Nordului, a adus în mare parte a Europei de Vest primul episod de caniculă al anului.

Serviciul de management al urgențelor al Comisiei Europene transmite că riscul de incendii este extrem în mare parte din Spania, pe valea fluviului Ron din Franța, în Sardinia, Sicilia și părți din Italia continentală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE