Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariul minim, negociat din nou la Guvern. Sindicatele și patronatele au propriile versiuni de majorare

Valoarea la care va crește salariul minim de la 1 ianuarie 2023 este negociată din nou de oficialii guvernamentali, sindicate și patronate. Consiliul Tripartit se întâlnește la Palatul Victoria, iar, la final, este așteptată o decizie comună. 

Sindicatele vor un salariu minim de 3.200 lei, patronatele, 3.000 de lei, asemeni Guvernului, dar ca banii dați în plus să nu fie impozitați. Indiferent de varianta de creștere stabilită, de ea vor beneficia peste 1,3 milioane de salariați.

România, pe ultimele locuri în UE

În acest moment, salariul minim brut este de 2.550 de lei. Ministerul Muncii vrea o creștere la 3.000 de lei. Guvernul promite că nu va impozita 200 de lei, iar acest lucru ar însemna un salariu net de 1.863 de lei.

Patronatele sunt de acord cu această propunere, dar vor ca întreaga sumă dată în plus, adică 400 de lei, să fie neimpozitată. Astfel, salariul net ar fi de 1.974 de lei. Pe de altă parte, sindicatele au spus că salariul minim ar trebui să fie între 3.000 și 3.200 de lei. În acest scenariu, salariul net ar ajunge la 1.885 de lei.  

Indiferent de ce creștere va fi aplicată de la 1 ianuarie, România rămâne tot pe ultimele locuri în Uniunea Europeană. La noi, salariul minim este de 600 de euro, iar, dacă ne uităm la țări cu mari comunități de români, vedem valori cu mult mai mari. De la 1.166 de euro, în Spania, la 2.080 de euro, în Germania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE