Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariul minim brut ar putea ajunge la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie. Cine a venit cu propunerea

De la 1 ianuarie, salariul minim brut ar putea crește de la 2.550 de lei la 3.000 de lei. Majorarea este prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Muncii.

Momentan, documentul se află în dezbatere publică timp de zece zile. În România sunt acum aproximativ 1,3 milioane de oameni care primesc salariu minim. Inițiatorii proiectului spun că majorarea propusă va duce la o creștere economică, dar și la o descurajare a muncii la negru.

Potrivit inițiatorului proiectului de act normativ, Ministerul Muncii, 2,8 milioane salariați vor beneficia de majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei, din prima zi a anului viitor. Propunerea vine după ce premierul Nicolae Ciucă a participat la Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, în cadrul căruia membrii Executivului s-au întâlnit cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor. Iar valoarea agreată, de 3.000 de lei brut, apare acum în acest proiect aflat în dezbatere publică pentru următoarele zece zile.

Potrivit notei de fundamentare anexată proiectului, la acest moment sunt aproximativ 1.3 milioane de salariați remunerați cu salariul minim. Inițiatorii spun că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice și reducerii muncii la negru.

Valoarea salariului minim stabilește mai mulți indicatori: spre exemplu, plafonul în funcție de care persoanele care obțin venituri extra-salariale plătesc contribuții sociale sau valoarea punctului-amendă, care la acest moment este plafonată, până la final de an, la 1.450 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE