Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Decizie în coaliție: Pensiile vor creşte cu 12,5%. Europarlamentar: ce pune pe masă această mare coaliție nici măcar nu compensează inflația

Coaliția a ajuns la un acord de principiu pentru creșterea pensiilor cu 12,5%, respectiv punctul de pensie va fi de 1.784 de lei.

În plus, pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei vor primi un ajutor suplimentar de 1.000 de lei. Și pensionarii cu venituri mai mari vor primi ajutoare.

Cei cu pensia până în 2.000 de lei primesc o sumă suplimentară de 800 de lei, iar cei cu pensia cuprinsă între 2.000 și 3.000 de lei vor beneficia de 600 de lei în plus. Aceste ajutoare vor fi acordate în câte două tranșe egale.

„Se va acorda un sprijin de 1.400 de lei împărțit în două tranșe semestriale ca sprijin pentru plata facturilor la energie pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei.

Persoanele cu venituri de până la 1.700 de lei vor primi carduri pentru alimente în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023.

De la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației.”, transmite Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, pe Facebook.

Impactul bugetar total al acestor măsuri este de 17,5 miliarde de lei.

Aceste măsuri vizează o încadrare într-o anvelopă de 15,8%.

De asemenea, s-ar fi convenit ca indemnizaţia acordată veteranilor de război şi văduvelor de război să crească cu 30% şi acordarea unei a 13-a indemnizaţii pentru persoanele cu handicap, transmite Agerpres.

„Perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%”, transmite premierul Nicolae Ciucă pe pagina de Facebook.

Ce spun europarlamentarii

„Din păcate, iată că mărirea pensiilor stă la mâna politicienilor și e vorba de compromisuri politice și de calcule electorale și nu de o minimă predictibilitate, care ar trebui să pornească de la niște criterii obiective. Am fost premier în 2016, când am condus un guvern independent. Nu ne pregăteam pentru alegeri atunci, nu reprezentam partide politice. Și în decembrie 2015, și în decembrie 2016 am mărit pensiile, care să compenseze inflația din anul respectiv. În 2015 le-am crescut cu 5% și apoi, în 2016, cu 6%.

Anul acesta inflația se duce undeva la 16% și, după îndelungi discuții politice și politizate, ce pune pe masă această mare coaliție, o creștere cu 12,5%, care nici măcar nu compensează inflația și vorbim și de ajutoare de stat, de prime, care se vor da suplimentar, care nu sunt o garanție în timp. O să se dea, probabil, acum, o perioadă, după care iar nu o să se mai dea. Deci, din punctul meu de vedere, ar trebui să încetăm cu joaca asta politică, să nu mai folosim salariul minim și pensiile ca un instrument politic și electoral și să ne batem cu pumnii în piept ca și cum am da bani din buzunarele partidelor.

Ar trebui o abordare obiectivă, ar trebui compensări cel puțin ale inflației, în așa fel încât puterea de cumpărare a pensionarilor să nu scadă și să facă o reformă a sistemului de pensii, să elimine pensiile speciale și să scoată din sărăcie definitiv, nu așa, pentru doi ani de zile, până vin alegerile. O astfel de discuție mi-aș fi dorit să aud de la o coaliție care are o majoritate puternică în Parlament și care a spus că PNL face un compromis cu PSD și invers, să guverneze pentru binele României, pentru că România trebuie reformată și pusă pe o cale nouă. Nu am văzut decât discuții populiste de când sunt la guvernare”, a declarat la Euronews România Dacian Cioloș, fost premier și actual europarlamentar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE