Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lipsa forței de muncă autohtone aduce mai mulți muncitori străini în România

În lipsa forței de muncă autohtone, valuri de muncitori din Sri Lanka, Nepal, Vietnam sau Bangladesh au luat locul românilor pe șantiere, în hoteluri, restaurante sau la firmele de salubrizare. Sunt serioși, nu au pretenții salariale foarte mari și fac treabă bună, spun angajatorii care reușesc, astfel, să acopere deficitul de mână de lucru înregistrat la noi în țară în ultimii ani.

Ravidu este din Sri Lanka și lucrează de un an la un hotel din stațiunea Mamaia. A devenit unul dintre angajații de bază și spune că este extrem de mulțumit. La el în țară era funcționar bancar dar, cu toate acestea, aici, fiind camerist câștigă de trei sau patru ori mai mult decât acolo. Reușește chiar să facă economii pentru a-și ajuta părinții și frații rămași în țara natală.

Ravidu: În țara mea economia e la pământ, așa că am venit în România să muncesc aici. Am de gând să stau 3-4 ani în România.

Sebastian Puznava, manager hotel Mamaia: 20% dintre angajații hotelului sunt străini și după cum evoluează lucrurile e posibil chiar să crească acest procent.

Deficit de muncitori se înregistrează în toate domeniile. Constructorii, zugravii, dulgherii, zidarii sau operatorii de utilaje români au plecat din România pentru salarii mai mari, așa că angajatorii s-au văzut nevoiți să apeleze la forța de muncă din afara țării.

Florin Pintea, manager de proiect firmă de construcții: În momentul de față pe proiectul de la Constanța avem 45 de muncitori, 20 srilankezi, 8 vietnamezi și restul români. E mult mai mult decât în țara lor. În Sri Lanka au 50 de euro minim pe economie salariul.

Pe șantier, salariul pornește de la 3.500 de lei pe lună, iar cazarea și mâncarea sunt asigurate. Nok are deja 3 ani de când muncește în România. Acasă în Vietnam îl așteaptă soția și cei 3 copii. Le trimite bani în fiecare lună și e mulțumit.

Nok: E o țară bună în care să muncești, oamenii sunt fericiți când ne văd. Salariul este bun.

Angajatorii recunosc că fără forța de muncă din străinătate ar intra în colaps.

Nicolae Adrian Cosmin - director firmă de salubrizare: Avem contractați în jur de 300 de muncitori din Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, ei sunt obligați să rămână un an de zile la primul angajator sau să plece cu acordul de principiu al angajatorului.

Guvernul a adoptat o hotărâre care permite firmelor să angajeze 100.000 de muncitori străini în 2022, față de aproape 50.000 în 2021. Potrivit unui proiect de act normativ al ministerului Muncii, numărul de angajări din alte țări ar putea rămâne constant și în 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE