Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

S-a lansat aplicația de monitorizare a copiilor ucraineni din România. Cum funcționează platforma PRIMERO

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse a anunțat lansarea aplicație pentru monitorizarea copiilor veniți din Ucraina.

Gabriela Firea spune că prin platforma PRIMERO se va putea înregistra și monitoriza toți copiii ucraineni, ajunși pe teritoriul României, însoțiți de părinți sau nu.

„Primero - aplicație lansată pentru monitorizarea copiilor veniți din Ucraina. De la începutul crizei ucrainene, odată cu sosirea primilor refugiați la noi, ne-am implicat cu tot ce ne-a stat în puteri să le fim alături tuturor celor care au fugit din calea războiului. Mă bucur să anunț lansarea aplicației PRIMERO, prin intermediul căreia vom putea înregistra și monitoriza toți copiii ucraineni, ajunși pe teritoriul României, însoțiți de părinți sau nu.”, a declarat social-democrata.

Platforma va fi gestionată de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și va funcționa la nivel național cu sprijinul UNICEF Romania.

„Identificarea și înregistrarea copiilor va fi realizată la nivelul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și Fundația SERA România.

Ca să ne facem o imagine clară asupra crizei refugiaților, e suficient să privim cifrele: peste 1,6 milioane de cetățeni ucraineni au intrat în România de la sfârșitul lunii februarie, iar printre ei au fost în jur de 368.000 de copii însoțiți de familiile lor, de alte persoane sau singuri. Dintre acești copii, în continuare sunt la noi în țară aproape 37.000. De asemenea, în sistemul de protecție specială de la noi sunt circa 220 de copii ucraineni.”, a adăugat aceasta.

Cu ce se va ocupa aplicația PRIMERO

Prin intermediul aplicației PRIMERO vor fi centralizate informațiile despre locurile de cazare organizate sau despre comunitățile în care sunt găzduite familii cu copii ucraineni sau copii ucraineni însoțiți de alte persoane adulte decât părinții lor.

„Pe lângă identificarea și înregistrarea copiilor ucraineni refugiați în România, aplicația permite accesul la servicii esențiale de protecție a copilului, inclusiv servicii de monitorizare şi reunificare a familiei, astfel încât să-i ajutăm pe acești copii să traverseze cât mai ușor această experiență traumatizantă din viața lor.

Am căutat permanent soluții să le fim de ajutor acestor oameni încercați. Unii dintre cei ajunși în România, aveau doar hainele de pe ei și copiii de mână pentru că au plecat văzând cu ochii și au lăsat totul în urmă.”, a conchis Firea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE