Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii au luat cu asalt granițele. Sunt cozi kilometrice de mașini la trecerea frontierei cu Finlanda și Kazahstan

Publicat de: Euronews

Rușii fug cum pot din calea încorporării anunțate miercuri de președintele Vladimir Putin. Sunt cozi kilometrice de mașini la granița dintre Rusia și Kazahstan și același lucru se întâmplă la trecerea frontierei cu Finlanda. În această țară pot intra doar rușii cu vize Schengen.

În imagini se vede cum familii întregi sau doar bărbați singuri se îndreaptă către punctul de frontieră cu bagajele în mâini. Filmarea a fost făcută din mașină de un bărbat care a relatat că a stat șapte ore la coadă pentru a trece, însă mulți alții au stat și câte 48 de ore.

Drumul care leagă Rusia de Kazahstan a fost aglomerat nu numai cu mașinile celor care vor să scape de mobilizarea anunțată de liderul de la Kremlin, dar și cu TIR-urile care transportă marfă între cele două state.

Același lucru se întâmplă și la granița dintre Rusia și Finlanda. Autobuze și mașini au fost fotografiate la o coadă ce se întinde pe câțiva kilometri la punctul de trecere a frontierei Vaalimaa, în sudul Finlandei.

„Cred că este un lucru foarte rău. Nu susțin astfel de decizii guvernamentale. Eram pregătit mental pentru asta. Am vrut să plec de acum jumătate de an, de pe 31 martie. Totuși, am amânat plecarea, dar acum am reușit”, a spus Andrei, un rus din Sankt Petersburg.

„Bineînțeles că sunt îngrijorat și prietenii mei sunt. Cred că nimeni, nicio persoană sănătoasă la cap nu vrea să meargă la război. Ca orice om normal din Rusia, noi ne opunem ferm acestui lucru.", mai spune Iuri, rus din Moscova.

Helsinki a anunțat însă că încearcă să găsească o soluție pentru a reduce sau chiar a pune capăt tranzitului rușilor pe teritoriul țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE