Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia denunță „o implicare directă în conflict”, după ce Germania și SUA au aprobat livrarea de tancuri Ucrainei

Rusia acuză Occidentul că se implică direct în războiul din Ucraina, după ce Germania și SUA au aprobat livrarea tancurilor cerute cu insistență de oficialii de la Kiev, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Capitalele europene și Washingtonul afirmă constant că trimit diferite tipuri de arme, inclusiv tancuri. Nu înseamnă în niciun caz implicarea lor în ostilități.

Noi nu suntem deloc de acord cu acest lucru. La Moscova, acest lucru este perceput ca o implicare directă în conflict și vedem că acest lucru ia amploare”, a declarat Dmitri Peskov.

De asemenea, Kremlinul a anunțat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încetat „de mult timp” să mai fie un interlocutor pentru Rusia, în condițiile în care liderul de Kiev a afirmat într-un interviu acordat postului Sky News că nu este interesat „să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin.

„El a încetat de mult timp să mai fie un potenţial interlocutor pentru Putin”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, conform agenției EFE, citate de Agerpres.

Zelenski a precizat că Vladimir Putin trăieşte într-o „bulă informaţională” şi nu ştie ce se întâmplă cu adevărat pe câmpul de luptă.

Mai mult, Peskov i-a reproşat liderului de Kiev că nu și-a respectat promisiunile cu care a venit la președinția Ucrainei.

„Nu a rezolvat problema Donbasului. Nu a respectat acordurile de la Minsk, pe care, după cum s-a dovedit, nu a avut intenţia să le îndeplinească, ci s-a pregătit de război”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

La rândul său, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, a afirmat joi că SUA şi NATO sunt „participanţi” la conflictul din Ucraina și le-a acuzat c-ar intenționa să prelungească războiul chiar şi după încheierea „fazei fierbinţi” a campaniei militare în Ucraina, pe care Rusia însăşi a declanşat-o aproape cu un an în urmă.

"Derularea «operaţiunii militare speciale» în Ucraina arată că Statele Unite şi NATO intenţionează să continue să depună eforturi pentru a prelungi acest conflict militar şi au devenit participanţi la el", a declarat Patruşev la o reuniune la Sankt-Petersburg, conform Interfax.

În opinia sa, "chiar şi cu sfârşitul 'fazei fierbinţi' a conflictului în Ucraina, lumea anglo-saxonă nu va opri războiul dus prin procură împotriva Rusiei şi a aliaţilor săi".

Germania a decis miercuri să transfere primul lot de 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei. În acelaşi timp, autorităţile germane şi-au dat acceptul ca ţările aliate să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 2.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE