Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski vrea rachete cu rază lungă și avioane de luptă, după ce a primit tancurile. „Trebuie să ne extindem cooperarea”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Occidentului rachete cu rază lungă de acțiune, precum și avioane de luptă, în contextul în care Statele Unite și Germania au dat undă verde pentru a trimite tancuri grele Kievului.

„Trebuie să permitem, de asemenea, livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, acest lucru este important. De asemenea, trebuie să ne extindem cooperarea privind artileria şi trimiterea de avioane de luptă", a afirmat miercuri preşedintele Ucrainei în discursul său zilnic, postat pe reţelele de socializare, conform Agerpres.

Volodimir Zelenski a afirmat că a cerut ca Ucrainei să-i fie trimise rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă, inclusiv într-o discuție prin telefon cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

De asemenea, liderul de la Kiev i-a mulțumit încă o dată președintelui american Joe Biden și cancelarului german Olaf Scholz pentru că au aprobat miercuri trimiterea de tancuri de luptă occidentale, ceea ce reprezintă o premieră de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

„Le mulţumesc tuturor aliaţilor noştri pentru disponibilitatea de a ne oferi tancuri moderne şi indispensabile", a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a menționat că, din punctul său de vedere, „cheia” pentru a face față militarilor ruși pe câmpul de luptă este cum „viteza și volumul” livrărilor de tancuri grele armatei.

„Cheia acum este viteza şi volumul sunt acum cheia. Viteza de antrenament a soldaţilor noştri, viteza livrărilor de tancuri (...) şi volumul de sprijin", a subliniat preşedintele ucrainean.

Aceste anunţuri privind livrările de echipamente militare occidentale la Kiev vin pe măsură ce luptele se intensifică în estul Ucrainei, unde armata rusă a fost în ofensivă în ultimele zile.

Potrivit preşedintelui ucrainean, armata sa se confruntă "în fiecare zi cu zeci de atacuri inamice" în Donbas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE