Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiză Politico: UE pregătește 70 de proiecte de infrastructură pentru a contracara investițiile globale ale Chinei

În ultima  vreme, Uniunea Europeană a început să ofere un răspuns coordonat la rețeaua de proiecte comerciale și de infrastructură a Chinei, cunoscută drept Belt and Road („Centura și Drumul”). Poriectul european „Global Gateway” încearcă să ofere țărilor aflate în curs de dezvoltare o alternativă la investițiile chineze prin care Beijingul încearcă de fapt să își crească influența în zonele respective.

Primele proiecte din cadrul Global Gateway includ construirea unui cablu digital pe sub Marea Neagră, a unui cablu submarin de fibră optică pentru a conecta țările din Marea Mediterană și din Africa de Nord și construcția unui baraj și a unei centrale hidroelectrice în Camerun.

UE, 70 de proiecte pentru a contracara China

Acestea sunt doar câteva dintre cele 70 de proiecte pe care UE le consideră prioritare în acest an în cadrul Global Gateway, potrivit unui document obținut de Politico.

Global Gateway își propune să mobilizeze până la 300 de miliarde de euro în fonduri publice și private până în 2027 pentru a finanța proiectele de infrastructură ale UE în străinătate. Prin comparație, China a investit aproape 2.300 de miliarde de dolari în aproape 4.000 de proiecte de investiții și de construcții în străinătate începând cu 2005, ceea ce conferă Beijingului un mare avans. Proiectele Belt and Road reprezintă aproximativ 370 de miliarde de dolari din această sumă, estimează American Enterprise Institute, ritmul cheltuielilor încetinind din cauza pandemiei de coronavirus.

Unele dintre proiectele Global Gateway sunt de mică anvergură. Totuși, există și unele proiecte sensibile care pot avea ramificații geopolitice. UE are planificate mai multe proiecte în zona Asiei, cum ar fi un parteneriat de tranziție energetică cu Indonezia și un proiect de conectivitate digitală în Filipine. Acest lucru ar putea stârni nemulțumiri din partea Chinei care își dorește o influență tot mai mare în vecinătatea sa. Același lucru este valabil și pentru unele proiecte care vor fi implementate în state din vecinătatea Rusiei, cum ar fi un proiect privind hidrogenul în Kazahstan, o legătură de transport în Asia Centrală, două proiecte în Mongolia și o hidrocentrală în Tadjikistan.

Lista de priorități a fost discutată pentru prima dată de diplomații UE vinerea trecută. Vor mai avea loc discuții în această săptămână, cu scopul de a încheia lista până în jurul datei de 6 februarie, potrivit unor oficiali ai UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE