Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Noi atacuri cu rachete asupra Ucrainei, la o zi după ce aliații au aprobat livrarea de tancuri de luptă avansate

Oficialii ucraineni au declarat joi o alertă de raid aerian asupra celei mai mari părți a țării. Oficialii au declarat joi că Rusia a lansat un val de atacuri cu rachete și drone autoexplozive asupra țării. Noile atacuri vin la o zi după ce SUA și Germania au aprobat livrarea de tancuri avanasate de luptă către Ucraina.

26/01/2023 , 10:27

Șeful biroului lui Zelenski: „Primele rachete rusești au fost doborâte"

Două rachete au fost reperate deasupra teritoriului regiunii Mykolaiv, după cum a raportat guvernatorul acesteia, Vitaly Kim, pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Rachete zboară în interiorul teritoriului Ucrainei. Cel puțin două la nord-vest prin regiunea Mykolaiv", a declarat oficialul ucrainean.

Un reporter Reuters a auzit, de asemenea, sunetul unei rachete care zbura pe cer la o altitudine joasă, la aproximativ 30 km de Kiev.

O alertă de raid aerian a răsunat în toată țara, în timp ce oamenii se pregăteau să plece pe drum, dimineața. În capitală, mulți s-au adăpostit într-o stație de metrou, unii stând pe pături și pe scaune mici de plastic.

„Primele rachete rusești au fost doborâte", a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui.

26/01/2023 , 09:41

Autoritățile ucrainene raportează atacuri rusești

Oficialii ucraineni au declarat joi că Rusia a lansat un val de atacuri cu rachete și drone autoexplozive asupra țării, relatează Associated Press.

Sirenele de raid aerian au răsunat în toată țara, dar nu au existat rapoarte imediate despre răniți sau despre faptul că rachetele și dronele au lovit ținte.

Atacurile au avut loc după ce Germania și Statele Unite au anunțat miercuri că vor trimite tancuri de luptă avansate în Ucraina, oferind ceea ce un expert a numit o „forță de lovire blindată" pentru a ajuta Kievul să iasă din impasul în care se află luptele, în timp ce invazia rusă intră în cea de-a 12-a lună.

Compania de electricitate DTEK a afirmat că a efectuat opriri de urgență ale energiei electrice în Kiev, în restul regiunii capitalei, precum și în regiunile Odesa și Dnipropetrovsk din cauza amenințării unui atac cu rachete.

Guvernatorul regiunii Odesa, Maksym Marchenko, a afirmat că Rusia „se pregătește să lanseze un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei cu ajutorul avioanelor și navelor".

Anunțul vine după ce Germania a acceptat să furnizeze 14 dintre tancurile sale Leopard 2 către Ucraina și, în consecință, să deschidă calea pentru ca și alte țări să facă același lucru, inclusiv SUA, care au decis să trimită propriile tancuri Abrams.

Astfel de mișcări au fost întâmpinate cu o ostilitate semnificativă la Moscova, care le-a considerat o escaladare „extrem de periculoasă".

Kievul, vizat de atacuri cu drone kamikaze

Forţele ruse au lansat în noaptea de miercuri spre joi un atac masiv cu drone kamikaze asupra Ucrainei, vizând în special capitala Kiev şi regiunile din centrul ţării, a indicat armata ucraineană, potrivit Agerpres, care citează Reuters şi Unian.
Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât toate cele 24 de drone, a indicat comandamentul militar al armatei în buletinul său informativ de dimineaţă.

„Există un pericol major de continuare a atacurilor aeriene şi cu rachete pe întreg teritoriul Ucrainei”, avertizează armata.

Administraţia regională din Kiev a indicat că 15 din cele 24 de drone au fost doborâte în jurul capitalei ucrainene şi că nu au existat pagube. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE