Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia își reorganizează districtele militare de la granița cu NATO. Kremlinul ar urmări două obiective paralele

La 26 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat două decrete prin care sunt reorganizate oficial districtele militare Moscova și Leningrad, notează euronews.com.

Două obiective paralele

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), mișcarea urmărește două obiective paralele: sprijină efortul Moscovei de a consolida controlul asupra operațiunilor rusești din Ucraina și pregătește Rusia pentru un potențial război convențional pe scară largă împotriva NATO la un moment dat în viitor.

Districtul Militar Leningrad va prelua granița de nord-est a NATO, în timp ce Districtul Militar Moscova, va prelua în grijă granița cu nord-estul Ucrainei și cu Polonia, lucru care va permite Rusiei să se poziționeze simultan împotriva NATO și a Ucrainei.

Până în prezent, cea mai mare parte a acestui teritoriu se afla sub jurisdicția Districtului Militar de Vest, care a fost format în 2010 prin fuziunea celor două districte inițiale.

Serviciul estonian de informații externe a avertizat că situația de securitate în Europa și de-a lungul granițelor Estoniei în viitorul apropiat va fi legată de deznodământul războiului din Ucraina. Potrivit ISW, Kremlinul ar pregăti operațiuni hibride în Republica Moldova, statele baltice și Finlanda, cu scopul de a crea condiții similare celor care au precedat invazia Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE