Rusia își crește prezența militară în Armenia, susțin serviciile de informații ucrainene

Serviciile de informații ucrainene (HUR) au publicat un document despre care spun că ar fi un „ordin din partea comandantului trupelor Districtului Militar Sudic al Forțelor Armate Ruse privind 'reaprovizionarea' bazei militare rusești din Armenia”. Asta înseamnă sporirea prezenței militare ruse la cea mai mare bază a Rusiei din Armenia, Gyumri, lângă granița cu Turcia, conform Euronews.com.

„Telegrama enumeră o listă de măsuri pentru 'reaprovizionarea' urgentă a efectivelor unității ruse, prin selectarea personalului dintre militarii armatelor combinate 8, 18, 49 și 58 ale Districtului Militar Sudic al Forțelor Armate Ruse”, a precizat HUR.

Rusia își crește prezența militară în Armenia

Totul vine la două zile după ce Erevanul a respins primul avertisment al Kievului cu privire la o astfel de mișcare. Pe 5 iulie, serviciile de informații militare ucrainene au declarat că Moscova „își sporește forțele la baza din Gyumri”, pentru a exercita o influență mai mare în Caucazul de Sud și „a destabiliza situația de securitate globală”.

Documentul publicat de HUR instruiește comandanții să faciliteze procesul de selecție. Acesta prezintă criterii specifice pentru aptitudinea profesională, rezistența psihologică și pregătirea de luptă. Ordinul interzice în mod explicit recrutarea persoanelor implicate în traficul de droguri sau distribuirea de substanțe psihotrope.

Comisia de Reprezentanță a Forțelor Armate din Ucraina susține că desfășurarea de trupe rusești în Armenia face „parte a unei strategii cuprinzătoare a Kremlinului, care vizează destabilizarea securității globale. Pe lângă alimentarea conflictului interetnic, Moscova își consolidează prezența militară în Caucaz. Este probabil ca deteriorarea relațiilor dintre Azerbaidjan și Rusia să fi fost pregătită în avans.”

De ce este importantă baza militară din Gyumri?

Gyumri este al doilea oraș ca mărime din Armenia, cu o populație de peste 100.000 de locuitori. Situat la aproximativ 100 km nord-vest de capitala Erevan, este amplasat strategic, la doar 3,5 km de granița cu Turcia, cel mai apropiat aliat al Azerbaidjanului. Armenia și Rusia au înființat acolo baza militară 102, în anii 1990, cu ideea că soldații ruși ar putea proteja granița cu Turcia, dar și să se poată desfășura rapid în regiunea Karabah, în cazul unei mișcări militare din partea Azerbaijanului.

Nu s-a întâmplat așa în 2023, când Baku a recâștigat controlul deplin asupra regiunii Karabah, după o campanie militară fulgerătoare. În 2024, într-un eveniment fără precedent, Armenia și-a înghețat participarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Kremlin, adică alternativa Moscovei la NATO.

Prim-ministrul Nikol Pashinyan a declarat, în 2024, că nu vede „niciun avantaj” în prezența trupelor rusești în Armenia, dar baza din Gyumri a rămas intactă, ambele țări convenind în 2010 să prelungească contractul de închiriere a bazei până în 2044. Baza militară din Guymri este cea mai mare instalație militară rusă din Caucazul de Sud și găzduiește aproape 5.000 de persoane. Baza include avioane de vânătoare MiG-29 și sisteme de apărare aeriană S-300.

Dar pentru că Armenia face acum eforturi pentru normalizarea relațiilor cu Azerbaidjanul și cu Turcia, baza rusă este considerată ca nemaiservind intereselor Erevanului. Armenia încearcă chiar să redeschidă granița comună cu Turcia, ceea ce ar îmbunătăți relațiile și ar ajuta la atenuarea izolării țării. Turcia, un aliat apropiat al Azerbaidjanului, a închis punctul de trecere a frontierei în 1993, în semn de solidaritate cu Baku, în contextul conflictului în curs din regiunea Karabah.

Având în vedere escaladarea fără precedent dintre Azerbaidjan și Rusia, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va sprijini eforturile de pace ale Armeniei cu Azerbaidjanul.

Tensionarea gravă a relațiilor vine după moartea recentă a doi etnici azeri, arestați de poliție pentru crime comise în urmă cu câteva decenii în Rusia și prăbușirea unui avion de pasageri al Azerbaidjan Airlines în decembrie 2024, despre care Baku dă vina pe Moscova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE