Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia, îndemnată să cucerească singurul stat american neprotejat de NATO. "Unde ar trebui să se termine denazificarea? Lângă Carpați?"

Un reputat profesor rus, Andrey Sidorov, a sugerat că țara sa ar trebui să cucerească singurul stat american care nu poate fi protejat prin activarea articolului 5 al NATO. Este vorba de Hawaii, stat care nu este acoperit de garanția de securitate colectivă a Tratatului.

Sidorov, care este decan la Universitatea de Stat din Moscova, a făcut aceste declarații într-o emisiune moderată de cunoscutul propagandist rus Vladimir Soloviov. Iar tema era o eventuală necesitate ca Rusia să-și stabilească o așa numită "zonă sanitară" pentru a se proteja de atacurile cu drone ucrainene.

Rusia, îndemnată să atace Hawaii

"NATO acoperă toate statele americane, cu excepția unui singur. Acesta este cel de capturat. Asta am spus întotdeauna", a spus Sidorov, cu referire clară la Hawaii, statul considerat "călcâiul lui Ahile al Americii".

Articolul 5 din Tratatul NATO precizează că membrii trebuie să se ajute reciproc dacă sunt atacați, însă acest articol nu se aplică statului american Hawaii. Iar explicația pare simplă, la prima vedere, și este una geografică, în aparență. Hawaii nu poate fi apărat pentru că este situat în Oceanul Pacific, nu în Oceanul Atlantic, iar însăși denumirea NATO face referire la Altantic.

Tocmai această particularitate oarecum bizară face din Hawaii singurul stat american care ar putea fi atacat fără a fi nevoie ca celalalte 31 de țări să vină în ajutor.

De amintit că ucrainenii au reușit lovituri din ce în ce mai în profunzime pe teritoriul rus, în scopul de a distruge rafinăriile, pentru ca Rusia să nu mai aibă resurse să-și alimenteze vehiculele de război. Una dintre ultimele lovituri date de ucraineni pe teritoriul Rusiei a avut loc în regiunea Tatarstan, cam la 1.000 de kilometri de granița cu Ucraina.

În timpul acelei emisiuni, când se discuta despre "zona sanitară", Sidorov a spus că ea ar putea să se termine "până la Carpați", dar ulterior a adus în discuție Hawaii.

Geografic vorbind, Hawaii nu ar putea fi protejat cu ajutorul articolului 5 al NATO. Astfel, dacă ar exista un atac asupra bazei din Pearl Harbour, de exemplu, sau asupra sediului Comandamentului Indo-Pacific, aflat la nord-vest de Honolulu, membrii NATO nu sunt obligați să sară în apărarea Hawaii.

Practic, e vorba de o excepție, care apare și în Tratatul de la Washington, prin care NATO a fost fondat în 1949, cu zece ani înainte ca Hawaii să devină al 50-lea stat american. Astfel, cu toate că articolul 5 prevede apărarea tuturor membrilor, articolul 6 limitează dimensiunea geografică a unei posibile intervenții.

Specialiștii se tem că o astfel de retorică a rușilor ar putea încuraja China să atace Taiwanul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE