Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia ar urma să testeze o rachetă cu propulsie nucleară. Arma este folosită în cazul unui atac nuclear

Imaginile din satelit arată că Rusia se pregătește să testeze o rachetă de croazieră experimentală cu propulsie nucleară, cu o rază de acțiune de mii de kilometri, potrivit publicației The New York Times.

Racheta cunoscută sub numele de Burevestnik sau SSC-X-9 Skyfall a mai fost testată în 2017 și 2019, dar respectivel teste nu au fost încununate de succes, potrivit unui raport al Nuclear Threat Initiative. O rachetă lansată în 2019 s-a prăbușit și în cele din urmă a explodat în timpul unei tentative de recuperare a acesteia, ucigând 7 persoane, potrivit oficialilor americani.

Nu este clar dacă racheta a mai fost testată din 2019 și până în prezent. Oficialii americani spun însă că și în cazul unui test reușit, această armă nu va fi imediat operațională pentru armata rusă. Tot potrivit oficialilor americani, în testele anterioare racheta a zburat doar aproximativ 35 de kilometri înainte de a se prăbuși, o distanță mult pre amică față de raza de acțiune a unei astfel de arme care ajunge la peste 22.000 de km. Pentru ca un test să reușească, reactorul nuclear al rachetei ar trebui să se activeze în timpul zborului, astfel încât racheta să poată acoperi mult mai mult teren.

O armă strategică

Potrivit raportului Nuclear Threat Initiative, racheta este o "armă cu rază de acțiune strategică de tip «second strike»", destinată a fi lansată după un atac nuclear împotriva Rusiei. Dacă ar fi folosită pe timp de război, racheta ar putea avea potențialul de a distruge zone urbane mari și obiective militare, spun experții.

Burevestnik este una dintre cele șase arme strategice, alături de altele, precum racheta balistică Kinzhal și vehiculul hipersonic Avangard, pe care Putin le-a prezentat într-un discurs din 2018.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE