Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia desfășoară ample exerciții de salvare, intervenție și evacuare a populației în caz de conflict armat, inclusiv cu folosirea armelor nucleare.

Conform scenariului, sunt simulate intervenții în zone în care toată infrastructura vitală, dar și aproape 70% din fondul locativ, au fost distruse. Autoritățile ruse nu au spus dacă exercițiile sunt organizate în contextul războiului din Ucraina, dar au precizat că fac parte din acțiunile desfășurate anual.

Salvatorii vor simula intervenții dificile în zone puternic contaminate radioactiv și chimic sau afectate de inundații extinse în urma distrugerii barajelor hidroenergetice.

Într-un document intern al Serviciului sanitar-epidemiologic rus este menționat "pericolul ca unele conflicte să crească până la nivelul unor războaie locale sau regionale, inclusiv cu participarea puterilor nucleare".

Aleksandr Kurenkov, ministrul rus pentru Situații de Urgență: "Creșterea eficienței măsurilor de protecție a populației de posibile pericole.

De aceea, realizarea măsurilor de protecție civilă este, în prezent, una dintre sarcinile de primă importanță."

De asemenea, pe 4 octombrie pe întreg teritoriul Rusiei vor răsuna sirenele. Mesaje de alertă vor fi difuzate și prin intermediul posturilor publice TV și radio, dar și prin SMS.

Autoritățile îndeamnă populația să-și păstreze calmul, să țină pornite televizoarele și radiourile, unde vor fi difuzate mesaje oficiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE