Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia amendează Google cu peste 360 de milioane de euro

Google a fost amendat cu peste 360 de milioane de euro de către un tribunal rus pentru că nu a eliminat conținutul legat de războiul din Ucraina. Roskomnadzor, organismul de stat rus de supraveghere a presei, a declarat că platforma de partajare video YouTube nu a eliminat în mod repetat videoclipurile „interzise”, relatează Euronews.com.

Printre acestea se numărau „știrile false” despre războiul din Ucraina și care discreditau armata rusă. De asemenea, YouTube a fost acuzat că nu a reușit să elimine videoclipurile care promovau „extremismul” și care îndemnau tinerii să participe la „acțiuni de masă neautorizate”.

Luni, tribunalul districtual din Moscova a amendat Google cu aproximativ 21,1 miliarde de ruble (361 de milioane de euro). Potrivit presei de stat, aceasta este cea mai mare amendă aplicată vreodată unei companii Big Tech de către o autoritate rusă.

Platformele de socializare în Rusia

„Google și resursele sale de informații sunt în mod regulat considerate responsabile din punct de vedere administrativ pentru încălcări ale legislației rusești în ceea ce privește eșecul de a elimina informațiile interzise”, a precizat organismul de supraveghere într-un comunicat.

Amenda pentru această infracțiune repetată a fost calculată pe baza „cifrei de afaceri anuale” a Google, a adăugat acesta. În ultimii ani, autoritățile ruse și-au intensificat măsurile de represiune împotriva principalelor platforme occidentale de socializare.

La fel ca și alte companii Big Tech, Google și-a încetat operațiunile în Rusia după invazia Moscovei în Ucraina, la 24 februarie. Dar, spre deosebire de Twitter, Facebook și Instagram, majoritatea platformelor sale nu au fost blocate de Kremlin.

Google nu a răspuns încă la verdictul instanței și poate face apel la amendă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE