Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia acuză Washingtonul că încurajează atacurile Ucrainei

Washingtonul încurajează Kievul ignorând public atacul cu drone ce a lovit marţi mai multe cartiere ale Moscovei, a declarat marţi ambasadorul Rusiei în Statele Unite, după ce preşedintele Vladimir Putin a dat vina pe Ucraina pentru loviturile aeriene, informează miercuri Reuters, citată de Agerpres.

Casa Albă a declarat că nu sprijină atacurile în interiorul Rusiei şi că încă culege informaţii despre incident, pe care Putin l-a numit o încercare de a speria şi provoca Moscova.

Atacul de la Moscova, calificat drept act terorist

"Ce sunt aceste încercări de a se ascunde în spatele frazei că ei <culeg informaţii>?", a declarat ambasadorul Anatoli Antonov, în remarci publicate pe canalul de mesagerie Telegram.

"Aceasta este o încurajare pentru teroriştii ucraineni", a adăugat el.

Putin a calificat marţi atacul, care a adus războiul de 15 luni din Ucraina până în inima Rusiei, drept un act terorist. Ucraina acuză de asemenea Rusia de terorism pentru bombardarea civililor ucraineni, acuzaţii respinse de Moscova.

Un consilier prezidenţial ucrainean a negat că Kievul a fost direct implicat în atacul cu drone asupra Moscovei, dar a spus că Ucraina se bucură să vadă evenimentele şi prognozează mai multe altele, notează Reuters.

Atacul de la Moscova, care a rănit două persoane, a venit după ce Rusia a lansat trei asalturi aeriene într-o zi asupra Kievului şi 17 până acum în luna mai, ucigând două persoane în această lună, semănând distrugere şi frică.

Rusia acuză demult ceea ce numeşte "Occidentul colectiv" de lansarea unui război proxy împotriva Moscovei prin sprijinirea Ucrainei cu ajutor militar şi financiar.

Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, devastând oraşe, forţând milioane de oameni să fugă de la casele lor şi costând mii de vieţi.

Moscova numeşte războiul "operaţiune militară specială" de "denazificare" a Ucrainei şi protejare a vorbitorilor de limbă rusă. Kievul şi aliaţii săi spun că este o acaparare neprovocată de teritorii, aminteşte Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE