Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FMI semnează un împrumut inițial de 900 de milioane de dolari pentru Ucraina

Publicat de: Euronews

Fondul Monetar Internațional a aprobat un împrumut inițial de 900 de milioane de dolari pentru Ucraina. Acesta face parte dintr-un pachet total de 15,6 miliarde de dolari, ce urmează să fie virat în următorii patru ani. De asemenea, FMI a majorat estimările privind creșterea economică a țării.

Inflația este în scădere, iar moneda Ucrainei este stabilă, în ciuda perturbărilor masive cauzate de război, potrivit FMI. Cu toate acestea, instituția a avertizat că perspectivele economice se confruntă cu riscuri excepțional de mari.

Reformarea politicilor economice

Producția economică a Ucrainei s-a redus cu aproximativ 30% în 2022, după invazia Rusiei. Reprezentanții FMI au declarat că oficialii ucraineni au îndeplinit cerințele de reformare a politicilor economice, în cadrul unei prime evaluări a situației economice.

”Ca parte a acestei analize, am îmbunătățit previziunile noastre privind creșterea PIB-ului în 2023 la un interval cuprins între +1 și 3%.  Inflația încetinește, iar rata de schimb a fost stabilă în ultimele luni. În același timp, perspectivele rămân supuse unor riscuri excepțional de ridicate, în condițiile în care războiul continuă,” a explicat Gavin Gray, șeful misiunii FMI în Ucraina.

Pe de altă parte, la Moscova, președintele Vladimir Putin a acuzat Ucraina de terorism și de încercarea de a intimida cetățenii ruși, după atacurile cu drone asupra capitalei ruse. Ucraina a negat implicarea. 

”După cum știți, regimul de la Kiev a ales o cale diferită: calea încercărilor de intimidare a Rusiei, a cetățenilor ruși și a atacurilor asupra clădirilor rezidențiale. Acesta este, bineînțeles, un semn clar al activităților teroriste,” a spus Vladimir Putin, președintele Rusiei.

În schimb, în Ucraina continuă încercările de remediere a uneia dintre centralele nucleare din orașul Harkov. Institutul de Fizică și Tehnologie a fost lovit de rachete rusești anul trecut, însă nu au fost raportate scurgeri de radiații. Cu toate acestea, organismul de supraveghere a energiei atomice al ONU avertizează că situația de la centrala nucleară Zaporojie rămâne fragilă și extrem de periculoasă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE