Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

UPDATE. Atac cu drone la Moscova. Trei aparate de zbor au fost doborâte într-o zonă unde Putin îşi are reşedinţa

Publicat de: Euronews

Capitala rusă a fost vizată la primele ore ale dimineţii de marţi de un rar atac cu drone, care a provocat pagube "minore" mai multor clădiri, fără să producă victime, a transmis primarul Moscovei, Serghei Sobianin, citat de AFP, Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

UPDATE: Trei dintre dronele lansate marţi asupra Moscovei au fost doborâte deasupra suburbiei Rubliovka, o zonă exclusivistă a capitalei ruse, unde preşedintele Vladimir Putin are o reşedinţă oficială, a declarat un deputat rus.

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că apărarea antiaeriană a distrus toate cele opt drone utilizate în atac, pe care l-a atribuit Ucrainei, scrie Agerpres.

Comitetul de anchetă rus, care a început să investigheze atacul cu drone, a confirmat că dronele au fost doborâte deasupra districtului Odinţovski, care include şi Rubliovka.

Rubliovka, un mozaic de reşedinţe de elită situate în pădurile din vestul Moscovei, unde preţurile la imobiliare au fost cândva printre cele mai ridicate din lume, găzduieşte o mare parte din elita politică, economică şi culturală a Rusiei.

Dmitri Medvedev şi premierul Mihail Mişustin ar deţine case în zona Rubliovka

În afară de Putin, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev şi premierul Mihail Mişustin ar deţine case în zona Rubliovka, la fel ca mulţi dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia.

Într-o declaraţie publicată pe Telegram de către serviciul său de presă, şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a dat vina pentru atacul cu drone pe oficialii militari de rang înalt care locuiesc în suburbiile de lux ale Moscovei.

Prigojin, cunoscut pentru limbajul său direct, presărat cu înjurături, i-a prezentat în repetate rânduri pe locatarii din Rubliovka ca pe o elită deconectată, insuficient de angajată în campania din Ucraina, şi a atribuit şefilor de rang înalt de la conducerea armatei responsabilitatea pentru eşecurile Rusiei pe câmpul de luptă.

"De ce naiba permiteţi ca aceste drone să zboare până la Moscova? Cui îi pasă dacă zboară spre casele voastre din Rubliovka! Nu au decât să vă ardă casele!", declară Prigojin.

Un consilier al preşedintelui ucrainean a negat anterior că Kievul ar fi fost implicat direct în atacul cu drone de marţi asupra Moscovei, dar a afirmat că Ucraina urmăreşte evenimentele cu interes şi se aşteaptă la o creştere a numărului atacurilor de acest tip.

Sistemele de apărare antiaeriană au distrus mai multe drone la, apropierea lor de capitala rusă, au declarat marţi dimineaţă oficiali ruşi.

"În aceasta dimineaţă, în zori, un atac cu drone a cauzat pagube minore la mai multe clădiri. Toate serviciile de urgenţă din oraş sunt la faţa locului. Nimeni nu a fost grav rănit până în prezent", a transmis Sobianin prin contul său de Telegram.

Primarul a precizat că circumstanţele incidentului sunt în curs de investigare. Andrei Vorobiov, guvernatorul regiunii Moscova, a indicat tot pe Telegram că mai multe drone au fost doborâte în timp ce se apropiau de Moscova.

Nu este clar deocamdată cine a lansat aceste drone

Mai multe canale de mesagerie Telegram din Rusia au raportat că de la patru la zece drone au fost doborâte la periferia Moscovei şi în regiunea sa extinsă. Primarul Sobianin a spus că unii locuitori au fost evacuaţi.

Agenţia rusă oficială de presă RIA Novosti a relatat că unii locuitori dintr-o clădire de pe strada Profsoiuznaia din Moscova, din sudul oraşului, erau în curs de evacuare.

Serviciile de urgenţă au evacuat locuitorii de la mai multe intrări din două clădiri care au fost lovite de una dintre drone, a adăugat Serghei Sobianin. "Imediat după finalizarea lucrărilor serviciilor speciale, locuitorii se vor putea întoarce în apartamentele lor", a spus el.

Agenţiile de presă citate nu au putut să verifice în mod independent toate aceste informaţii.

VEZI GALERIA
4 imagini

Sursa foto: Profimedia

Regiunea, rareori vizată de atacuri cu drone

Moscova şi regiunea sa, situate la peste 1.000 de km de Ucraina, au fost până în prezent rareori vizate de atacuri cu drone de la începutul conflictului, chiar dacă acest tip de atacuri s-a înmulţit în alte părţi ale Rusiei.

Imagini difuzate pe reţele de social media arătau urme de fum pe cer. În altele se poate vedea o fereastră spartă într-o clădire.

Acest atac urmează celui de la Kiev, în Ucraina, de drone ruseşti în cursul nopţii de luni spre marţi, al treilea în 24 de ore, care s-a soldat cu cel puţin un mort, potrivit primarului Vitali Kliciko.

Luni, atacuri ruseşti în plină zi au provocat panică în capitala ucraineană, care a fost atacată de nenumărate ori de la începutul lunii mai.

Acesta este cel mai grav atac asupra Moscovei de la atacul din noaptea de 2 mai asupra Kremlinului, efectuat de asemenea cu ajutorul dronelor, pe care conducerea rusă l-a atribuit direct Ucrainei.

Atât guvernatorul, cât şi primarul Moscovei au cerut cetăţenilor să rămână calmi. "Aveţi încredere doar în sursele oficiale şi nu distribuiţi informaţii neverificate", a subliniat Sobianin, citat de EFE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE